Strontium

Algemeen

Strontium: Tegenwoordig wordt strontium gebruikt in een geregistreerd nieuwe generatie geneesmiddel tegen osteoporose.

Chemisch element (een aardalkalimetaal) met symbool "Sr".

Tegenwoordig wordt strontium gebruikt in een geregistreerd nieuwe generatie geneesmiddel tegen osteoporose (strontiumranelaat). Strontium wordt na inname opgenomen in het lichaam waarna het wordt ingebouwd in een klein deel van het botkristaloppervlak. Op deze plek laat strontium zien in staat te zijn cellen (osteoclasten) die verantwoordelijk zijn voor botafbraak af te remmen in hun activiteit. Tegelijk worden andere cellen (osteoblasten) gestimuleerd tot het aanmaken van nieuw botweefsel. Resultaat is dat er meer nieuw, sterk en flexibel bot wordt aangemaakt. In wetenschappelijke studies is aangetoond dat dankzij dit dubbele werkingsmechanisme vrouwen met osteoporose bij behandeling minder neiging hebben tot botbreuken.

Ook in enkele soorten tandpasta zit strontium dat bescherming geeft tegen tandbederf.

In het menselijk lichaam wordt strontium geabsorbeerd alsof het calcium is. 

Eigenschappen

  • Geneesmiddel tegen osteoporose
  • Geeft bescherming tegen tandbederf
  • Wordt geabsorbeerd alsof het calcium is 

Natuurlijke bronnen 

Strontium te vinden in melk

Strontium is te vinden waar ook calcium te vinden is, zoals in zuivelproducten en in groente. De verhouding calcium : strontium is meestal 1000 : 1.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Er zijn geen gegevens over de dagelijkse behoefte aan Strontium bekend.

Symptonen bij tekort

Niet gekend, maar regelmatige botbreuken kunnen een symptoon zijn.

Overdosis

Strontium supplementen moeten worden ingenomen wanneer de calcium inname ook voldoende is. Dierproeven geven aan dat strontium niet effectief of zelfs negatief werkt als de calcium inname niet normaal is.

Strontium is niet geschikt voor kinderen omdat het de snelle groei van de botten kan verstoren. Geen studies zijn bekend waarbij hoge dosissen strontium zijn gebruikt bij kinderen.