Natrium

Algemeen

Natrium zorgt er voor dat de hoeveelheid voeding in ons lichaam op peil gehouden wordt.

Chemisch element (een alkalimetaal) met symbool "Na".

Natrium regelt samen met kalium de vochthuishouding in een cel (osmotische druk). Kalium verricht deze taak binnen in de cel en natrium doet dit daarbuiten. Het is betrokken bij het optimaal functioneren van de zenuwen en spieren. Ook zorgt dit mineraal mede voor de vorming van maagzuur.

Natrium zorgt ervoor dat andere mineralen, zoals calcium, opgelost blijven in het bloed. Ten slotte zorgt natrium voor een gezond hartritme en is het betrokken bij de bloeddruk.

Tijdens grote inspanningen gaan grote hoeveelheden natrium verloren via het zweet. Een natriumtekort kan een vorm van uitdroging veroorzaken, omdat er te weinig natrium én water in de bloedbaan zit. Vochtinname onder de vorm van rehydratiedranken met natrium kan dan aangewezen zijn. Het zelfde fenomeen treedt op bij diarree. In dat geval zijn natrium en glucose noodzakelijk voor de darm om vocht terug te kunnen opnemen.

Natrium is een macro element. 

Eigenschappen

  • Vochthuishouding rond de cel regelen
  • Zorgt voor optimaal functioneren van zenuwen en spieren
  • Zorgt voor vorming van maagzuur
  • Helpt het behouden van een goed hartritme 

Natuurlijke bronnen

Natrium komt voor in zout

Natrium is in bijna alle voedingsmiddelen en dranken aanwezig. In sommige voedingsmiddelen en dranken komt natrium van nature voor. Verder wordt natrium in de vorm van zout tijdens het productieproces, het bereiden van de maaltijd of aan tafel toegevoegd. Omdat er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid door de Gezondheidsraad is vastgesteld, staan hieronder voor enkele producten de hoeveelheid als percentage van de geadviseerde inname van 2,4 gram natrium (= 6 gram keukenzout) weergegeven. Er staan alleen voedingsmiddelen weergegeven waaraan natrium is toegevoegd.

Voedingsbronnen % ADH in 2,4 gram natrium
Zout (1 theelepel) 85
Zuurkool (rauw, 200 gram) 50
Tarwebrood (5 sneetjes) 40
Kaas 48+ (2 plakken) 15
Borrelnootjes (2 eetlepels) 15

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leeftijd Natrium (milligram)
0 - 11 maand 23 - 46
1 - 3 jaar 225 - 500
4 - 6 jaar 300 - 700
7 - 10 jaar 500 - 1600
11 - 18 jaar 1000
Volwassenen 575 - 3500

Symptonen bij tekort

  • Spierkrampen
  • lusteloosheid
  • verlies van eetlust

Overdosis

Om hypertensie te vermijden vooral bij bejaarden, menen deskundigen dat niet meer dan 3,5 g natrium per dag mag opgenomen worden. Om een idee te geven: een theelepel keukenzout bevat ongeveer 5 g natrium.