Molybdeen

Algemeen

Molybdeen is van belang bij de opname van ijzer in ons lichaam.

Chemisch element (een overgangsmetaal) met symbool "Mo".

Molybdeen speelt een rol bij het omzetten van koolhydraten en vetten in energie. Dit mineraal helpt bloedarmoede te voorkomen, doordat het de opname van ijzer en koper verbetert. Molybdeen gaat tevens tandcariës tegen.

Molybdeen is een spoorelement. 

Eigenschappen

  • Helpt bij de stofwisseling van vetten en koolhydraten.
  • Van wezenlijk belang voor de opname van ijzer in ons lichaam.
  • Voorkomt bloedarmoede.
  • Voorkomt impotentie.
  • Helpt tandbederf te voorkomen. 

Natuurlijke bronnen 

Molybdeen in bonen

Molybdeen komt vooral voor in peulvruchten, granen en noten. Andere goede bronnen van molybdeen zijn orgaanvlees, melk en eieren. Het gehalte aan molybdeen in plantaardige voedingsmiddelen is afhankelijk van de hoeveelheid molybdeen in de bodem waarop de voedingsmiddelen groeien.

Er zijn geen algemene gegevens beschikbaar over de hoeveelheid molybdeen in voedingsmiddelen in België.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leeftijd Molybdeen (microgram)
0 - 5 maand 15 - 30
6 - 11 maand 21 - 40
1 - 3 jaar 25 - 50
4 - 6 jaar 30 -75
7 - 10 jaar 50 - 150
11 - 18 jaar 75 - 250
Volwassenen 75 - 250

Symptonen bij tekort

  • Onregelmatige hartslag.
  • Onvermogen om urinezuur te maken.
  • Prikkelbaarheid.

Overdosis

Molybdeen is giftig in doses die hoger zijn dan 10-15 mg en veroorzaakt dan jichtachtige symptomen (afzetting van urinezuur rond de gewrichten).