Mangaan

Algemeen

Mangaan speelt een rol in de darm door de interactie met de opname van andere nutriënten.
Chemisch element (een overgangsmetaal) met symbool "Mn".

Mangaan is betrokken bij de synthese van eiwitachtige stoffen, botten en kraakbeen. Mangaan is tevens een onderdeel van kraakbeen.
Een enzym superoxide dismutase (SOD) bevat mangaan, dit enzym beschermt het lichaam tegen vrije radicalen.

Een tekort aan mangaan uit zich in geestelijke en lichamelijke vermoeidheid.

Mangaan is een spoorelement. 

Eigenschappen

  • Nodig bij de bescherming tegen vrije radicalen.
  • Zorgt voor een gezond functionerend zenuwstelsel.
  • Nodig voor de vrouwelijke geslachtshormonen.
  • Nodig voor de synthese van structurele eiwitten in het lichaam.
  • Noodzakelijk voor een normale opbouw van de botten.
  • Belangrijk voor de vorming van tyroxine (schildklierhormoon).
  • Nodig voor de hersenfunctie.
  • Nodig voor de stofwisseling van glucose. 

Natuurlijke bronnen

Mangaan in granen

Mangaan komt voor in granen, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee. Er zijn geen algemene gegevens beschikbaar over de hoeveelheid mangaan in voedingsmiddelen in België. 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leeftijd Mangaan (milligram)
0 - 5 maand 0,3 - 0,6
6 - 11 maand 0,6 , 1
1 - 3 jaar 1 - 1,5
4 - 6 jaar 1,5 - 2
7 - 10 jaar 2 - 3
11 - 18 jaar 2 - 5
Volwassenen 2 - 5

Symptonen bij tekort

  • Vermoeidheid.
  • Slecht geheugen.
  • Nerveuze prikkelbaarheid.
  • Ataxie (Ataxie is een samenvattend begrip voor verschillende verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie).
  • Betrokken bij diabetes, hartkwalen en reumatische gewrichtsontstekingen.

Overdosis

Schadelijke doseringen zijn zeldzaam, maar kunnen leiden tot lusteloosheid, onwillekeurige bewegingen, houdingsproblemen en coma.