Kalium

Algemeen

Kalium houdt het vocht binnen en buiten de cellen in de juiste verhouding. Ook de geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren gebeurt door onder andere kalium.

Chemisch element (een alkalimetaal) met symbool "K".

Belangrijke taken van kalium zijn het regelen van de bloedsuikerspiegel en het op peil houden van de vochtbalans. Verder is kalium betrokken bij de zenuwgeleiding en de spierfunctie, het draagt zo dus ook bij voor een goed hartritme.

Kalium is een macro element.

Eigenschappen 

  • Houdt de vochtbalans in de cellen op peil.
  • Stabiliseert de interne structuur van cellen
  • Helpt samen met natrium de zenuwimpulsen geleiden.
  • Kan bescherming bieden tegen een beroerte.
  • Verhoogt atletische/sport prestaties.
  • Kan helpen bij de behandeling en voorkoming van kanker.
  • Activeert enzymen die de energieproductie beheersen.
  • Voorkomt en behandelt een hoge bloeddruk.

Natuurlijke bronnen 

Kalium in aardappelen

Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, melk en melkproducten, vlees en vleeswaren en groenten.

Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Leeftijd Kalium (mg) per kg lichaamsgewicht
0 - 11 maand 38 -78
1 - 3 jaar 800 - 1000
4 - 6 jaar 1100 - 1400
7 - 10 jaar 1600 - 2000
11 - 18 jaar 2000 - 3100
Volwassenen 2000 - 4000

Symptonen bij tekort

  • Braken
  • Spierslapte en spierverlamming
  • Spierpijn
  • Overweldigende vermoeidheid
  • Lage bloeddruk

Overdosis

In overmatige hoeveelheden (doses hoger dan 17 gram) kan kalium spierslapte en geestelijke apathie veroorzaken, waardoor het hart uiteindelijk stil kan gaan staan. Overmatige hoeveelheden kunnen zweren van de dunne darm tot gevolg hebben.