Horen zuivelproducten thuis in een dieet?

31 augustus 2012 - 21:17 Voeding

Zuivelproducten kunnen nuttig zijn in een dieet indien u focust op producten die weinig vet bevatten, zo kunt u veel proteïnes consumeren zonder de calorierijke vetten er bij te moeten nemen.

Veel mensen consumeren zuivelproducten tijdens hun dieet omdat het een bron is van proteïnes en calcium. Maar kies zorgvuldig want zuivelproducten kunnen ook veel vetten, verzadigde vetten en cholesterol bevatten en hieraan wil je natuurlijk geen calorieën spenderen.

Als algemene regel kan dus gesteld worden: hoe lager het vetpercentage hoe beter voor uw dieet. zo consumeert u minder vetten en meer proteïnes.

Een potje goede ouderwetse "griekse" yoghurt bevat slechts ongeveer 90 kcal, hierin zitten ook 18 gram proteïnes. Een potje yoghurt gemaakt van volle melk bevat al snel 180 kcal.

Let op met kaas, dit is waarschijnlijk het meest calorierijke zuivel product. Een stukje kaas dat zo groot is als uw duim bevat al snel 100 kcal en bevat evenveel verzadigd vet als het vlees een kleine hamburger. Indien u niet zonder kaas kunt, probeer de "light" versies, zodat uw dieet hier niet teveel onder lijdt. U kunt ook een kaas met een sterke smaak proberen, zo hoeft u er ook minder van te eten.

Kort samengevat zijn de vetarme zuivelproducten een rijke aanvulling op uw dieet, maar let op met de vetrijke producten gezien deze een even grote caloriebom zijn als frieten en pizza.