Rapport van de Europese Commissie benadrukt zorgelijke gezondheid van mannen in Europa

01 juli 2012 - 15:18 Voeding

Een recent rapport gepubliceerd door de Europese Commissie biedt een grondige kijk op de gezondheid van mannen binnen alle 27 Lidstaten van de Europese Unie alsmede Noorwegen, Ijsland, Zwitserland, Liechtenstein, Kroatië, Turkije en Macedonië. Het rapport heeft een interessant inzicht onthuld over de levensstijl van mannen en hun houden en bewustzijn over gezondheid.

Een ongezond eetpatroon en te weinig lichaamsbeweging zijn de belangrijkste oorzaken van de voornaamste niet-overdraagbare ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker, en deze ziekten dragen substantieel bij aan ziekte, overlijdens en invaliditeit binnen de EU.

Het rapport van de EC heeft aangetoond dat het eetpatroon van mannen over het algemeen minder gezond en minder voedzaam is dan dat van vrouwen. Mannen associëren een gezond eetpatroon minder vaak met het eten van meer fruit en groente of met het niet eten van te veel vet voedsel. Het rapport benadrukt ook dat, met als uitzondering minder alcohol drinken, mannen de afgelopen 12 maanden minder vaak dan vrouwen geprobeerd hebben om hun eetpatroon aan te passen.

De motivatie om het eetpatroon aan te passen was bij vrouwen de wens om af te vallen (39% tegen 26% bij mannen) vergeleken met het gezond blijven voor mannen (34% tegen 27% bij vrouwen). De kennis van mannen over voeding is ook beperkter dan die van vrouwen, en ze lezen de etiketten niet zo vaak als vrouwen.

Naast de slechte kennis over voeding heeft de helft van de mannen in de Europese Unie niet voldoende lichamelijke beweging, terwijl ongeveer één op de drie een zittend beroep heeft. Dit gaat gepaard met een vijfvoudige toename van het aantal mensen met obesitas tussen het begin en het einde van de vorige eeuw. Het gewicht van mannen heeft de neiging om sneller toe te nemen dan dat van vrouwen. Er zijn al meer mannen met overgewicht in de leeftijdscategorie 15-24 jaar dan vrouwen. 22% heeft een BMI van meer dan 25 vergeleken met 14% bij vrouwen.

De toename van overgewicht bij mannen is ook merkbaar, met een stijging tot 46% bij mannen met een BMI van meer dan 25 in de leeftijdscategorie 25-34 jaar tegenover 25% bij vrouwen. Het aantal mannen met overgewicht varieert aanzienlijk tussen de verschillende landen; in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft 65% van de mannen een BMI van meer dan 25, terwijl dit cijfer in Frankrijk lager is dan 45%.

Uit dit rapport wordt duidelijk dat er veel kan worden gedaan om het bewustzijn van mannen (over gezondheid) in Europa te verbeteren. De producten van Herbalife voor innerlijke verzorging, het gezonde, actieve levensstijlprogramma, voedingsadvies en brochures pakken de problemen aan die door de Europese autoriteiten erkend worden, zoals de behoefte aan het vergroten van het besef over de voeding, het verbeteren van het voedingspatroon van de bevolking en het promoten van meer lichaamsbeweging.