Welke voeding past er bij je gemoedstoestand?

16 januari 2012 - 21:01 Voeding

Er is niets meer frustrerend dan gewicht te willen verliezen, maar toch niet te kunnen weerstaan aan koekjes of chips tijdens een vreetbui. Een psychotherapeute zegt dat waar je naar verlangt, je psychologische problemen verklapt.

Zin hebben in bepaalde voeding stelt wetenschappers al jarenlang voor raadsels, want zelfs gezonde en verstandige mensen hebben zich niet altijd onder controle wanneer ze junkfood zien.

Verslaving

Psychotherapeute  Dorothy Virtue werkte jaren samen met alcohol- en drugsverslaafden en zegt dat er sterke gelijkenissen zijn bij verlangen naar voeding en naar drugs. Dit zijn beide mechanismen waarmee je omgaat met diepgewortelde emoties. Virtue ontdekte dat ze dit zelf ook toepaste toen ze haar leven veranderde: "Wanneer ik eindelijk naar mijn gevoelens luisterde, veranderde mijn leven. Ik specialiseerde mezelf in eetstoornissen en ontdekte een sterk verband tussen bepaalde voedingsmiddelen en specifieke emotionele problemen."

Knapperig

Wanneer je stress hebt of wraakzuchtig bent, heb je meer kans om zin te hebben in knapperige snacks. Kauwen op chips of popcorn helpt de spanning in het lichaam te verlichten. Dit helpt de spanning die zich in de kaak opbouwt weg te werken, we kunnen onze woede en stress uiten bij elke hap.

Romig

Wie angstig, onzeker of beschaamd is of zich schuldig voelt, heeft zin in romige, zachte voeding als roomijs of kaas. Dit is namelijk ontspannend en biedt troost. Choline, een bestanddeel van melk, heeft een troostend effect op een lichaam. Het bestanddeel van melk L-tryptofaan in combinatie met koolhydraten, bijvoorbeeld suiker, stimuleert de productie van de stof serotonine. Dit zorgt voor een feelgood gevoel. De suiker in de melk bevordert tevens de productie van energie en verbetert je humeur, de zachte textuur biedt troost.

Elastisch

Wanneer je jaloers, verward bent of vreest dat er iets erg gaat gebeuren, krijg je zin in dingen waar je lang op moet kauwen. Ook wanneer je jezelf veracht, verlang je hiernaar. Je drang hiernaar hangt samen met het geloof dat dit eten zal helpen de spanning te verminderen en de verwarring weg te werken.

Pikant

Wanneer je snakt naar goed gekruid eten, dan verlang je naar spanning en opwinding in je leven. Je hebt zin in vernieuwing en verandering.

Noten

De chemische stoffen die in noten zitten, troosten mensen die zich niet plezierig voelen. Deze bevatten ook veel vet, wat gevoelens van leegheid, eenzaamheid, bezorgdheid en ontevredenheid kan maskeren.

Koolhydraten

De geur, smaak en textuur van brood, rijst en pasta maakt dat mensen die gestresseerd, gespannen of bang zijn hier naar verlangen. Ons lichaam denkt dan namelijk dat we in gevaar zijn en nood hebben aan pijnstillers. Het brein produceert dan het hormoon cortisol, wat de pijn verdooft. Hierdoor produceren je hersenen een stof, die zin in doet krijgen in koolhydraten.

Koekjes en cake

Een verlangen naar zoete koolhydraten zijn een signaal voor dezelfde emoties als hierboven. Als je hier zin in hebt, voel je nood aan troost en bevestiging. Het verlangen hiernaar kan erg sterk zijn wanneer je hiermee tijdens je jeugd beloond werd. Eigenlijk is dit een vervangmiddel voor een goede knuffel.

Chocolade

Zin in chocolade komt het vaakst voor, zeker bij vrouwen. Dit is omdat het dezelfde stof bevat die we in ons brein aanmaken wanneer we verliefd zijn. Je krijgt hier zin in wanneer je teleurgesteld bent in de liefde of je relatie. Het troost ook bij gevoelens van leegheid, onzekerheid of eenzaamheid. Het zwarte goud kalmeert tevens en geeft energie. Je kunt je zin hierin beperken door light dranken te drinken of koffie te ruiken.