Wat is een gezond ontbijt?

25 oktober 2009 - 10:42 Gezond Ontbijten

Een gezond ontbijt bevat weinig suikers en koolhydraten maar het moet wel voorzien in alle voedingsstoffen. Zo blijft de suikerspiegel op een gezond niveau.

De suikerspiegel

Als de bloedsuikerspiegel niet te veel schommelt, blijft uw eetlust onder controle. Dus verdwijnen de hongeraanvallen en het verlangen naar ongezonde snacks, frieten en hamburgers. Het lichaam blijft in balans en gebruikt zijn eigen reserve vetten indien dit nodig moest zijn.

Suikerspiegel bij gezond ontbijt van Herbalife

 

Traditioneel Ontbijt

Als je de ochtend begint met brood, ontbijtgranen of zoet beleg stijgt uw bloedsuikerspiegel direct. Omdat dergelijke ontbijten veel koolhydraten bevatten. Uw bloedsuikerspiegel stijgt boven zijn ideale waarden. Hierop reageert het lichaam met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel onder zijn ideale waarden zakt. De gevolgen daarvan zijn:

  • Opslag van vetten;
  • Een hongergevoel;
  • Zin naar (on)gezonde snacks die veel suiker & koolhydraten bevatten.

Dat patroon blijft zich gedurende de hele dag herhalen. Dus als u geen gezond ontbijt eet, belandt u in een vicieuze cirkel.

Bloedsuikerspiegel bij traditioneel ontbijt

 

Ontbijt overslaan

Nu denkt u misschien dat het beter is om uw ontbijt gewoon over te slaan zodat uw bloedsuikerspiegel niet stijgt. Helaas is dit ook geen goed idee (zie Een ontbijt overslaan is ongezond en Ontbijt overslaan maakt dik).

Als u uw ontbijt overslaat, daalt uw energieniveau en zakt de bloedsuikerspiegel onder zijn ideale waarde. Om de honger te stillen en om de dip te overwinnen grijpt u waarschijnlijk naar voeding rijk aan koolhydraten zoals koffie of thee met suiker of een koekje.

Resultaat: Een snel stijgende bloedsuikerspiegel met de volgende gevolgen:

  • De energiewaarde van die snacks wordt opgeslagen als vet;
  • Een snelle daling van de bloedsuikerspiegel (onder zijn ideale waarden) met als gevolg dat u naar het volgende koekje verlangt.

Bloedsuikerspiegel bij het overslaan van ontbijt

 

Uw lichaam is dus uit balans.

Ontbijtpakketten van Herbalife!

Herbalife kan u helpen bij uw zoektocht naar een gezond ontbijt: