Waarom zijn vezels belangrijk?

07 februari 2010 - 17:44 Voeding

Wist u dat er een enorme diversiteit aan vezels is? En bijna iedere soort een verschillende werking heeft?

Dit was de belangrijkste boodschap van het NVVL-FNLI symposium "Meer voedingsvezels: welke, waarom en hoe?", dat op 10 november werd bijgewoond door circa 150 voedingskundigen, levensmiddelentechnologen en diëtisten.

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten voedingsvezels, met verschillende eigenschappen, die zich ook nog eens verschillend gedragen in diverse voedingsmiddelen. Omdat de kennis over de functie van de verschillende vezels nog volop onderzocht wordt, heeft de Gezondheidsraad slechts één richtlijn opgesteld voor alle vezels bij elkaar: ongeveer 30 à 40 gram vezels per dag.

Basisvoeding bevat niet genoeg vezels

In de praktijk is het lastig om aan deze richtlijn te voldoen. Basisvoeding levert slechts 25 gram vezels. Maar er zitten ook vezels in niet-basisvoedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld vezelrijke tussendoortjes. Deze kunnen daardoor flink bijdragen aan de vezelinname.

Via voedingssupplementen is het ook mogelijk om extra vezels op te nemen. Bijvoorbeeld Vezel- en kruiden tabletten en Multivezel drank.

Meer info over vezels.