Waarom eten we teveel?

28 augustus 2009 - 22:05 Voeding

 Hoe komt het dat we vaak teveel eten? Waarom eten we meer dan eigenlijk nodig is?

U gaat er wellicht steeds van uit dat u zelf beslist wanneer u stopt met eten. Dat u zelf weet wanneer u 'voldoende' heeft en dat u zich achteraf een goed beeld kan vormen van de hoeveelheid.

Onderzoek toont echter aan dat verschillende elementen uit onze omgeving een rol kunnen spelen. Zo kunnen grotere borden en grotere opscheplepels al een invloed hebben op de hoeveelheid. Testpersonen die ijs uit een grotere kom moesten eten, aten volgens een onderzoek in 2006 (Wansink e.a.) zelfs 57% meer ijs!

Hoeveel we dus zullen eten is eigenlijk al op voorhand bepaald.. 

Eerste stap naar gewichtscontrole: hoeveelheid op uw bord

Vooreerst moet u dus onder controle houden hoeveel voedsel u op uw bord legt.
Uiteraard zijn naast de hoeveelheid voedsel en de grootte van de borden nog andere zaken van belang.
Zo kunnen de geur en het zicht van lekker voedsel u al aanzetten om meer te eten.

Hoe leert u minder te eten?

  1. Gebruik kleinere borden en eetgerei.
  2. Koop geen grotere voedselpakketten à la "20% extra". Ze nemen niet alleen meer plaats in de kast in, maar zetten  u ook aan meer te eten.
  3. Plaats lekker voedsel op een moeilijk bereikbare plaats. Ver weg in de kelder of in een verre kamer waarvoor u eerst wat trappen op moet. U zal al veel minder snel geneigd zijn uw toevlucht te nemen tot de zoetigheden.
  4. Ben je iemand die vaak veel verschillende gerechten klaarmaakt? Beperk je daarin, hoe meer verschillende soorten, hoe meer je eet.
  5. Probeer onze Herbalife Formule 1 shake.