Vrije radicalen terroriseren uw lichaam!

20 september 2009 - 21:30 Voeding

Vrije radicalen zijn vernietigende bijproducten van een normaal metabolisme. Elke keer uw lichaam voedsel omzet in energie, worden er vrije radicalen gevormd. Ook kunnen vrije radicalen van buitenaf uw lichaam binnendringen door luchtvervuiling, roken, chemicaliën en schadelijke straling uit de ruimte o.a. UV licht.

Een vrije radicaal is een atoom of molecule die zich gemakkelijk met andere cellen kan binden. Door die binding kunnen vrije radicalen de werking van andere gezonde cellen verstoren of verhinderen. Vrije radicalen kan u aanzien als kleine terroristen in uw lichaam.

Wat doen vrije radicalen?

Vrije radicalen:

  • Zijn de veroorzaker van vroegtijdige veroudering, kanker en hart- en vaatziekten.
  • Beschadigen het DNA waardoor er een verstoring kan optreden in de celstofwisseling met als gevolg dat gemuteerde cellen kunnen ontstaan die zich verder ontwikkelen tot kanker.
  • Tasten vetzuren aan in uw celmembranen. Hierdoor ontstaat een kettingreactie omdat deze beschadigde cellen op zich ook vrije radicalen worden.
  • Oxideren de goede HDL-cholesterol die uw lichaam nodig heeft. Oxidatie van HDL-cholesterol veroorzaakt aderverkalking.
  • Kunnen het afvalverwerkingsmechanisme van uw cellen aantasten. Hierdoor kunnen agressieve stoffen vrijkomen.
  • Zorgen ervoor dat bindweefsel zijn soepelheid verliest. Bloedvaten worden hierdoor stug en kwetsbaar.

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn de zogenaamde bijproducten van de normale gezonde stofwisseling. Vrije radicalen ontstaan bij:

  • Het omzetten van eiwitten
  • De celdeling
  • Het produceren van energie
  • En vele andere processen die in uw lichaam plaatsvinden.

De aanmaak van deze vrije radicalen is onvermijdelijk. Onze omgeving en gewoonten zorgen voor een extra productie van vrije radicalen: luchtvervuiling, roken, zware inspanningen, alcoholgebruik, stress en teveel eten zorgen er voor dat uw lichaam extra vrije radicalen aanmaakt. De meeste van deze vrije radicalen kunt u vermijden.

Hoe kan ik mij beschermen tegen vrije radicalen?

Uw lichaam is zeer effectief in het opruimen van vrije radicalen die uit normale omstandigheden ontstaan. Om deze taak te kunnen uitvoeren heeft uw lichaam antioxidanten nodig. Een deel daarvan kan uw lichaam maken, het andere deel komt uit gezonde voeding.

Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. De meeste antioxidanten doen dit door met de radicalen te reageren, waardoor ze onschadelijk worden.

Antioxidanten die we in voeding terugvinden zijn bijvoorbeeld:

Nood aan extra antioxidanten?

Bent u regelmatig ziek of staat u regelmatig bloot aan stress, roken, teveel eten, luchtvervuiling etc? Dan neemt u best een voedingssupplement dat voldoende antioxidanten bevat.

Herbalife Roseguard of Formula 2 Multivitamine tabletten zijn kwaliteitsproducten die veel antioxidanten bevatten.