Triathlon Norseman Xtreme

28 december 2012 - 14:30 Sport Succesverhalen

Op 5 augustus deed Borre Gjersvik, Nordic Country Director van Herbalife, mee aan de Norseman Xtreme triathlon. 

De norseman is de zwaarste eendagsrace ter wereld. Het is ook de meest noordelijke race, die plaatsvindt op dezelfde breedtegraad als Anchorage in Alaska. De race is een reis door enkele van de meest schitterende delen van Noorwegen.

De race begint om 5 uur 's ochtends met een zwemafstand van 3,8 km door de wateren van de Hardangerfjord. Bij Eidfjord wisselen de deelnemers naar de fiets en fietsen ze 180 km, waarvan de eerste 40 km omhoog, door de bergen. Dit wordt gevolgd door 42.2 km hardlopen (de afstand van een volledige marathon), waarvan de eerste 25 km op 1880 meter boven zeeniveau gelopen worden daarna wordt er nog 17.2 km omhoog gelopen op Mount Gaustatoppen, 226 km verwijderd van de finish. De afstanden zijn hetzelfde als bij een Ironman race, niets is echter extremer dan hier, met een totaal aantal stijgende meters van 5000 en een temperatuur die varieert van 6 tot 23 graden over het verloop van de racedag.  

De race is "unsupported", wat inhoudt dat deelnemers een persoonlijk back-up team met auto's moeten hebben om ze te voorzien van voedsel en drank. Deze back-up teams moeten hun deelnemer ook vergezellen tijdens de slotklim op de mountainbike, gezien de inherente gevaren van het zwaar vermoeid zijn op de berg. Voor het geval dat het weer opeens omslaat, moeten de deelnemers tijdens deze laatste klim ook een backpack dragen met voedsel en kleding voor noodgevallen.

Voor meer info over de Norseman Xtreme Triathlon kunt u terecht op www.nxtri.com.

Hieronder een interview met Borre over de voorbereiding en motivatie voor deze uitdaging...

Waarom heb je besloten om mee te doen aan de Norseman?

In 2007 heb ik de race "Trondheim - Oslo" (540km) gefietst. De meeste deelnemers aan deze race gebruiken een racefiets, maar ik had besloten mijn mountainbike met dikke banden te gebruiken. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vrienden weddenschappen afsloten op wanneer tijdens de race ik zou stoppen. Ik herinner me ook dat ik spijt had van mijn keuze de mountainbike te gebruiken, aangezien het erg lastig was hetzelfde tempo te houden als de deelnemers met racefietsen. Vanaf de eerste kilometer was het zeer veeleisend. Het was een onvergetelijke ervaring toen ik de finish passeerde in Oslo. Sinds 2007 heb ik gezocht naar de ultieme uitdaging op het gebied van uithoudingsraces en ik heb The norseman gevonden. Sindsdien is het een droom van mij geweest en nu, in 2012, heb ik een ticket voor de race.

Heb je ooit deelgenomen aan eerdere ironmans?

Ik heb nooit eerder deelgenomen aan een Ironmanrace, de norseman zal de eerste zijn. Ik heb een Olympische Afstand Triathlon gedaan, maar dat is niet vergelijkbaar met een Ironman.

Welk deel van de uitdaging zal het zwaarst voor je zijn?

Voor mij zal het zwemmen het zwaarst zijn. De deelnemers zullen na 75 minuten klaar zijn met zwemmen. Voor mij zal dat een minuut of 30 langer duren. Het fietsen komt na het zwemmen en dat is mijn beste onderdeel.

Hoe bereid je je voor op het Norseman-evenement?

Toen ik het ticket voor de race in december 2011 kreeg, ben ik begonnen met trainen. Ik had dus nog 9 maanden voor de race. Ik moest de nadruk in mijn training op het hardlopen en zwemmen leggen, aangezien dit de onderdelen zijn die voor mij het moeilijkst zijn. Ik heb een persoonlijke zwem- en hardloopcoach om me te helpen voorbereiden. Mijn hardloopcoach, Oystein Sylta (een door Herbalife gesponsorde atleet) adviseerde me om minder dan 75 kg te wegen, aangezien het een enorm voordeel is zo licht mogelijk te zijn en zo min mogelijk extra kilo's mee te torsen. Toen ik mijn training startte, woog ik 90 kg.

Ik gebruik Herbalife Formule 1 een uur voor elke training en ook als hersteldrank tien minuten na het trainen. Sinds Herbalife24 gelanceerd is ben ik de H24 producten beginnen gebruiken.

Heb je obstakels ervaren tijdens je training?

Begin mei heb ik een ontsteking gekregen in mijn linkerheup. Door de ontsteking ging het hardlopen een tijdje minder vlot en moest ik alternatieve hardlooptraining doen. Het zwemmen en fietsen ging zoals gepland.

Neem je Herbalife producten om je te helpen bij je training?

Ik gebruik elke dag Formula 1, Personalized Proteïn powder en 3 gram Herbalifeline. Eens Herbalife24 gelanceerd was ben ik dit ook beginnen gebruiken.

Wie zal er in jouw ondersteunende ploeg zitten op de dag?

Mijn vrouw en mijn twee kinderen, Markus en Lisa Maria, zullen me helpen en supporteren op de racedag. Ze zullen ook met me mee omhoog gaan naar de top van Mount Gaustatoppen. Ik heb ook enkele zeer goede vrienden die me op de racedag zullen helpen.

Wat vindt je gezin ervan dat je deelneemt aan dit evenement?

Mijn gezin heeft me steeds erg goed gesteund en ze zijn mijn grootste fans. Een deel van mijn training doe ik met mijn gezin en we zijn verscheidene keren gaan hardlopen op de loopbanden in een trainingscentrum.