Hoe warmer de temperatuur, hoe meer gewicht?

31 januari 2011 - 08:29 Welzijn

 Hoe warmer de temperatuur, hoe meer gewicht?

Een recent artikel suggereert dat het zo kan zijn. Dankzij de thermostaat en de verwarming hebben we onze blootstelling aan de kou verminderd.

 
Dit betekent dat we minder op het natuurlijke mechanisme van ons lichaam rekenen om ons warm te houden, het mechanisme dat normaliter calorieën verbrandt.
 
In het artikel dat verleden week in Obesity Reviews gepubliceerd was, vertelden de wetenschappers dat de binnen temperatuur waarop we ons comfortabel voelen, de afgelopen 30 jaar hoger is geworden. Daarbij gaan we in de richting van ‘thermale monotonie’. Dat wil zeggen dat we de neiging hebben om binnentemperaturen te allen tijde hetzelfde te houden, in plaats van ze ‘s nachts te laten zakken, zoals normaal gebeurt. We hebben niet alleen onze kamertemperatuur een aantal graden later stijgen, ook onze gemiddelde slaapkamer temperatuur is omhoog gegaan.
 
In het artikel werd gesproken over de rol van een bepaald type vet, dat bruin vet wordt genoemd, dat bekend staat om zijn rol in het opwekken van warmte bij kleine dieren en baby’s. Wanneer mensen ouder worden, verliezen ze dit bruine vet en krijgen ze er het ‘witte’ vet voor in de plaats, dat voornamelijk dient als opslagplaats voor extra calorieën. Tot voor kort dacht men dat volwassenen weinig tot geen bruin vet hadden. Recente technologieën hebben echter onderzoekers de mogelijkheid gegeven om bruine vetten bij volwassenen beter te identificeren. In één studie, beschreven in het artikel, werd er bij 23 van de 24 proefpersonen metabolisch actief bruin vet geconstateerd, wanneer de omgevingstemperatuur werd verlaagd met 6°C. Met een kleine rekensom kon gesteld worden dat de proefpersonen, onder omstandigheden waarin het bruine vet volledig geactiveerd kan worden, het calorie equivalent van ongeveer 4 kg lichaamsvet in een jaar zouden kunnen verbranden.
 
We moeten echter niet vergeten dat niet alle volwassenen bruin vet hebben en dat het niet gemakkelijk is om vast te stellen of je dit wel of niet hebt (er is een PET-scan in een koude omgeving voor nodig). En in tegenstelling tot dieren, die van nature minder eten als het warm is en bewegen wanneer het kouder is, hebben wij weinig verschillen tussen de hoeveelheid voedsel en beweging wanneer temperaturen stijgen of dalen. We overwinnen onze natuurlijke neigingen en zijn volmaakt gelukkig in onze verwarmde huizen, waar we in alle comfort kunnen eten en drinken.
 
Hoewel het verleidelijk is om te denken dat de ‘cooling down’ het antwoord is op gewichtsverlies, is het nog steeds belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Het zal zeker een rol spelen, maar simpelweg de verwarming uitdraaien en een laag kleding minder aantrekken gaat het probleem niet oplossen.