Suikers in fruit, Gezond?

20 februari 2011 - 20:41 Voeding

Het gebeurde me opnieuw vorige week. Ik gaf les aan een klas en een student wuifde de gezondheidsvoordelen van fruit weg omdat het, zoals ze zei: ” Vol met suiker zit”. Dit idee dat fruit slecht is om te eten zag het licht door de koolhydraat arme diëten die enkele jaren terug zo populair waren. 

Maar de mythe blijft op de een of andere manier bestaan. Er gaat geen week voorbij waarin ik niet iemand hoor zeggen dat ik fruit zou moeten vermijden omdat het ‘alleen maar suiker’ is, of ‘vol zit met koolhydraten’. Deze fabel moet onmiddellijk rechtgezet worden. Eén van ’s werelds meest gezonde voeding moet verdedigd worden – verse vruchten.

 

Ik zal beginnen met defruit is alleen maar suiker’ bewering – omdat die volledig verkeerd is. Vers fruit biedt zoveel meer dan alleen maar de natuurlijke suikers die het bevat. Het bevat water, vitaminen, mineralen, vezels en fytonutriënten (natuurlijk voorkomende bio-actieve componenten in planten die verschillende voordelige effecten op het lichaam hebben). 

Het idee dat fruit vol koolhydraten zit of alleen maar suiker bevat, moet ook in perspectief geplaatst worden. Wanneer je fruit eet komt de meerderheid van de calorieën uit koolhydraten, meestal in de vorm van fructose, wat de natuurlijke suiker in fruit is.

Deze suikers zijn niet alleen de natuurlijke smaak van fruit, maar van alle plantaardige voedingsmiddelen. Ze bestaan in de eerste plaats uit koolhydraten (en dat betekent niet alleen natuurlijke suikers, maar ook gezond zetmeel en structurele elementen zoals cellulose, dat veel vezels bevat).

Voordat u voeding afschrijft als ‘te rijk aan koolhydraten’, kijk dan niet alleen naar de hoeveelheid, maar ook naar de vorm van de koolhydraten. Er is een enorm verschil tussen de voedingswaarde van natuurlijke koolhydraten uit fruit, en de inhoud (of eigenlijk niet-inhoud) van alle lege calorieën die we uit toegevoegde suikers halen. Die suikers zitten in zowat alles wat we eten, van barbecue saus tot een graankoekje bij de thee. 

Laten we eens kijken, hoeveel suiker zit er eigenlijk in fruit? Een gemiddelde sinaasappel bevat slechts 12 gram natuurlijke suikers (ongeveer 3 theelepels) een kopje aardbeien geeft u slechts 7 gram – dat is minder dan twee theelepels. Daarnaast krijgt u ook 3 gram vezels binnen, ongeveer een volledige aanbeveling aan vitamine C, gezonde antioxidanten, een beetje foliumzuur en kalium. Dit alles ‘kost’ u slechts 50 tot 60 calorieën. “Alleen maar suiker”? Ik dacht het niet.

Meer info over calorieën in fruit.

Ter vergelijking, een blikje cola bevat 225 calorieën en levert u, waarschijnlijk onnodig om te zeggen, geen antioxidanten, vitaminen, mineralen of vezels. U werkt alleen wat gesuikerd water weg, misschien nog wat kunstmatige kleur- en smaakstoffen en ongeveer 60 gram aan toegevoegde suikers, dat is ongeveer 1/3 kopje.
Dát is pas “alleen maar suiker”.