Stress en gezond eten - een onderzoek

13 oktober 2012 - 16:28 Welzijn

Al meer dan dertig jaar hebben Herbalife en haar Onafhankelijke Distributeurs ernaar gestreefd consumenten te leren over de voordelen van goede voeding en een actieve levensstijl, maar het is pas in het laatste decennium dat de wetenschappelijke gemeenschap zich is gaan realiseren wat voor grote rol voedsel kan spelen in ons dagelijks leven.

Slechte voedingskeuzes en eetgewoonten - vooral het eten van tussendoortjes rijk aan vet, suiker of zout - kan leiden tot een reeks aan voedingsgerelateerde aandoeningen, zoals diabetes, ijzertekort, lage suikerwaarden, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. Maar wie van ons hebben er serieus over nagedacht hoe onze eetgewoonten onze prestaties op het werk beïnvloeden en trouwens ook hoe ons werk onze eetgewoonten kan beïnvloeden?

Het hedendaagse leven en werken brengt, een voorheen onbekende, druk en stress op iedereen met zich mee. We zitten op kantoor de hele dag voor onze computers en onze levensbenadering is meer en meer zittend. De lunchtijden verminderen en de avonden worden vrijgehouden om te ontspannen voor de TV, vaak met  magnetronmaaltijden of fastfood.

Dit is een uitdaging waar Herbalife iets aan wil doen. Natuurlijk past de Herbalife-productreeks uitstekend bij zo'n situatie, maar het gebeurt te vaak dat mensen het voor de hand liggende negeren en ze gaan door alsof er geen probleem is. Om hierbij te helpen heeft Herbalife onlangs, samen met Dr. Barbara Stewert Know van de School of Biomedical Sciences aan de Universiteit van Ulster, een studie voltooid om te onderzoeken hoe stress snacken en positieve voedingskeuzes beïnvloedt.

Het onderzoek is gedaan in vijf landen, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk en heeft gekeken naar de eetgewoonten binnen en buiten kantoor en naar bewuste en onbewuste stress. In totaal meer dan 1 000 mensen in elk land hebben geantwoord op het onderzoek.

Enkele van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn

  • Er heerst duidelijk een "snackcultuur" in Europa met 44% van de mensen die snacken buiten de reguliere maaltijden. Het VK is koploper in Europa met 55% van de werkende bevolking die snackt buiten de maaltijden om, gevolgd door Italië met 46% (Duitsland 45%, Spanje 39% en Frankrijk 34%).
  • Werknemers die aangeven veel werkstress te hebben, zijn geneigd ongezonder te eten dan degenen met een lage of gemiddelde werkstress.
  • Vrouwen zeggen meer werkstress te hebben en ongezonder te snacken dan mannen.
  • 26-35 jarigen ondervinden de hoogste stresswaarden en even hoge waarden van ongezond snacken.
  • Werknemers met veel stress gaan twee keer zo vaak voor een frisdrank om energieker te worden.
  • De gemiddelde werknemer in Europa eet 7.5 ongezonde snacks tijdens de werkweek.
  • Voor degenen die meer werkstress ervaren, duurt het langer om in slaap te vallen. Slecht slapen kan ertoe leiden dat werknemers voedsel gaan eten dat rijk is aan suiker en energiewaarden om te compenseren.
  • Jonge werknemers tussen de 18 en 25 zijn het meest kwetsbaar, aangezien zij het hoogste aantal ongezonde snacks eten, met een gemiddelde score van 1.62 en degenen van 56 tot 65 het kleinste aantal, met een score van 1.28. Jongere werknemers slapen ook slechter dan de oudere generatie.
  • Werknemers die moeite hebben in slaap te vallen (meer dan 20 minuten) consumeren meer chips, chocola en frisdrank dan degenen die makkelijker in slaap vallen.
  • Werknemers uit alle landen consumeerden meer chocola, chips en snoep thuis dan op het werk. Dit zijn voorbeelden van "beloningsnacks" op de avond.

Herbalife gebruikt dit onderzoek nu om gesprekken aan te gaan met enkele toonaangevende artsen en opiniemakers in de voedingsindustrie als onderdeel van de lopende campagne om de positie als één van de belangrijkste voedingsmiddelbedrijven ter wereld te bevestigen.