Sportprestaties verbeteren met arginine?

16 april 2010 - 17:45 Welzijn Sport

Fanatieke fietsers boven de 50 jaar presteren beter nadat ze drie weken lang argininesupplementen gebruiken, zo blijkt uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het Journal of the International Society of Sports Nutrition.

“Naarmate mensen ouder worden, kan hun inspanningscapaciteit afnemen. Dit leidt weer tot een afname van de algehele fitheid die de gezondheid kan beïnvloeden”, vertelde Luigi Gratton, arts en vice-president Medische Zaken bij Herbalife.

Zestien mannelijke fietsers tussen 50 en 73 jaar kregen willekeurig een voedingssupplement toegewezen dat 5,2 gram L-arginine bevat, of een placebo dat qua uiterlijk op het middel lijkt. Ze kregen te horen dat ze in de drie weken durende onderzoeksperiode moesten doorgaan met hun gebruikelijke fietstraining.

Na drie weken steeg bij de mannen die het supplement innamen de anaerobe drempel, het punt waarop het melkzuur zich in het bloed begint op te hopen, wat tot vermoeidheid leidt. “Arginine is betrokken bij de aanmaak van stikstofmonoxide in het lichaam. Er bestaat een verband tussen stikstofmonoxide en de verbetering van de inspanningsprestatie dankzij de heilzame effecten op het vaatstelsel”, aldus Gratton.

Naarmate mensen ouder worden, neemt de aanmaak van stikstofmonoxide af. Daarom waren de onderzoekers van mening dat argininesuppletie de aanmaak van stikstofmonoxide zou kunnen ondersteunen en de prestaties zou kunnen verbeteren. De anaerobe drempel van de proefpersonen werd twee keer bepaald, voor en na de onderzoeksperiode van drie weken. Bij de proefpersonen die het supplement kregen, was de anaerobe drempel na één week met 16,7% toegenomen en bleef gedurende de drie weken stabiel, terwijl de placebogroep geen verandering ondervond.

“Dit duidt erop dat arginine mogelijk een rol speelt bij het verbeteren van de inspanningsprestatie bij oudere proefpersonen,” zei Gratton. “Betere prestaties kunnen leiden tot verbeterde conditie en een gezonder leven.”

Herbalife Niteworks met arginine is ontwikkeld op basis van onderzoek door dr. Lou Ignarro die in 1998 de Nobelprijs kreeg voor zijn werk op het gebied van stikstofmonoxide. Ignarro is lid van de Wetenschappelijke en Voedingskundige Adviesraad van Herbalife.

Intresse? Bestel nu Herblaife Niteworks