Ouder worden zonder extra kilo's aan te komen

01 maart 2014 - 10:31 Welzijn

Eens je ouder wordt, komen de kilo's er ook gemakkelijker bij. Met deze zes tips proberen we de gewichtstoename te beperken.

 

  1. Neem niet zomaar aan dat aankomen onvermijdelijk is. Met die instelling zult u minder snel de nodige stappen ondernemen om uw gewicht op peil te houden. Gewichtstoename in uw middelbare jaren hoeft niet te gebeuren, en als dit al gebeurd is, is het nog niet te laat om het onder controle te krijgen.
  2. Doe een paar keer per week aan krachttraining. Krachttraining is een van de beste manieren om spieren te behouden en zelfs op te bouwen. Omdat spiercellen veel sneller calorieën verbranden dan vet cellen, zal het opbouwen van spiermassa uw metabolisme verhogen. Denk niet dat je hiervoor te oud bent! Studies tonen aan dat met de juiste zwaarte van training ook mensen van 80 een toename van spiermassa kunnen ontwikkelen.
  3. Houd uw cardio op peil en u kunt uw gewicht op peil houden. Elke oefening die uw hartslag versnelt zal calorieën verbranden. Probeer 30 minuten per dag cardio oefeningen te doen. Als de snelheid waarop u wandelt of loopt verminderd is door de jaren heen verbrand je logischerwijs ook minder calorieën. Om dit te compenseren moet je minder eten of wat langer bewegen.

  4. Indien u al lang niet meer actief bewogen heeft, zorg dan dat u een akkoord van uw arts krijgt voordat u begint. Eet veel voeding met een hoog volume en weinig calorieën. Groenten en vers fruit hebben een hoge 'voedingstof'-dichtheid, wat betekent dat ze veel voedingsstoffen bieden voor een relatief laag aantal calorieën. Groenten en fruit bevatten niet alleen voedingsstoffen, maar ook water en vezels dus helpen ze u verzadigd te blijven.

  5. Eet proteïne bij elke maaltijd en elk tussendoortje. Proteïne helpt het lichaam om magere spiermassa aan te maken en te herstellen. De truc is om te kiezen voor de magere opties, zodat u de proteïne binnen krijgt zonder vetten die daar ook soms bij horen. Kies voor zeevruchten, kippenborst, eiwitten, magere zuivelproducten, magere stukjes rood vlees en plantaardige proteïnen zoals tofoe, bonen, linzen en proteïne poeders die in smoothies gemixed kunnen worden.

  6. Hou een dagboek bij. Een dagboek kan u helpen om gemotiveerd te blijven. Houd uw gewicht bij en schrijf op wat u eet, hoeveel u beweegt en hoeveel water u elke dag drinkt. Op die manier kunt u uw resultaten bijhouden en uw voortgang belonen.