Is de oorzaak van CVS gekend?

25 juli 2009 - 14:34 Welzijn

Twee Belgische professoren bewijzen met een urinetest dat het chronisch vermoeidheidssyndroom geen ingebeelde ziekte is, maar een echte aandoening.

Kenny de Meirleir (VUB) en Chris Roelant ontwikkelden een urinetest die het zwavel sulfide gehalte meet. Dit is een giftige stof die ontstaat door de aanwezigheid van schadelijke bacteriën in de darm in combinatie met zware metalen.

De stof werkt in op het zenuwstelsel en veroorzaakt op die manier de extreme vermoeidheid en allerlei spierproblemen van de CVS-patiënten.

Wat is het nut van de CVS-test?

De urinetest, die slechts 15 euro kost, kan gebruikt worden door mensen om na te gaan of ze de zwavel sulfide in hun urine hebben en dus mogelijk aan het chronisch vermoeidheidssyndroom lijden.

Chronische vermoeidheid in België

In België wordt CVS nog steeds behandeld als een psychosomatische aandoening. Een aandoening die door geestelijke factoren wordt veroorzaakt. Toch is het zo dat de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, CVS al erg lang als een neurologische aandoening omschrijft. Dankzij deze test is het dus goed mogelijk dat ook België CVS als een echte aandoening zal erkennen, wat uiteraard een grote stap voorwaarts zou zijn voor de CVS-patiënten.

Behandeling voor mensen met CVS?

Bewijzen dat CVS een echte ziekte is, is natuurlijk slechts een eerste stap. Het is immers nog steeds niet zo dat er een afdoende behandeling bestaat voor deze patiënten. Ondanks het feit dat er nu dus eindelijk een diagnostische test voor handen is, blijft een echte oplossing achterwege.

Tip: Op zoek naar gezonde voeding? Bekijk onze Herbalife shop eens.