Waarom het ontbijt overslaan je dikker maakt

19 juni 2009 - 21:22 Gezond Ontbijten

Als je je gewicht wilt beheersen is het belangrijk dat je ontbijt. Je moet 's ochtends eten. Zo voorkom je dat je je later op de dag vol gaat proppen met ongezonde snacks omdat je honger hebt. Onderzoekers hebben nu een idee waarom dit zo gebeurt.

Men denkt dat het overslaan van het ontbijt je hersenen laat denken dat je voedsel met veel calorieën nodig hebt, voeding met veel vet, wat weer zorgt voor toename in gewicht.
Een team van het Imperial College in Londen presenteerde het nieuws op de Endocrine Society's jaarlijkse bijeenkomst in Washington.

De onderzoekers gebruikten een fMRI scan om te zien hoe voeding invloed heeft op het beloningsdeel in de hersenen, wat een rol speelt bij plezier en de lichamelijke reacties daarop. Functionele MRI laat artsen zien hoe de bloedstroom toeneemt in reactie op een bepaalde hersenactiviteit.

Aan de studie deden 20 evenwichtige, slanke personen mee. Voor het fMRI onderzoek aten de vrijwilligers geen ontbijt. Tijdens het onderzoek moesten ze willekeurige foto's met caloriearm voedsel, zoals groenten, vis en salade bekijken. Wanneer de proefpersonen calorierijk voedsel zagen werd het beloningscentrum in de hersenen meer actief en levendig, in tegenstelling tot foto's met caloriearm voedsel. De smaak en de geur van voedsel kan het beloningscentrum (de dopamines) ook activeren.

Echter, nadat de deelnemers hadden ontbeten en de test na 90 minuten werd herhaald, bleek dat het beloningscentrum in de hersenen geen significant grotere werkzaamheid vertoonde bij het bekijken van de foto's met calorierijk voedsel.

Het ontbijt overslaan belemmert het beheersen van uw gewicht"Onze resultaten ondersteunen het advies voor het eten van een gezond ontbijt als onderdeel van de voedingsbehoeften en preventie en behandeling van obesitas" zei Tony Goldstone, een endocrinoloog van het MRC Clinical Sciences Centre in Londen.
"Wanneer mensen maaltijden overslaan en dan met name het ontbijt, zullen er veranderingen plaats vinden in de hersenactiviteit als reactie op voedsel. Dit kan het beheersen van uw gewicht belemmeren".

Wil je Snel en gezond ontbijten? Meer info over gezond ontbijten

Bron: WebMD.