Wat is het nut van antioxidanten?

24 augustus 2009 - 20:37 Voeding

Een antioxidant neutraliseert schadelijke vrije radicalen. Dit doen ze door met de radicalen te reageren waardoor ze onschadelijk worden.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die de oxidatie van cellen in ons lichaam verhinderen of vertragen. Antioxidanten die door ons lichaam worden geproduceerd, zijn niet altijd even werkzaam. Daarom kunnen antioxidanten in ons voedsel de schade die ontstaat door oxidatie remmen.

Antioxidanten zijn belangrijke stoffen voor een gezonde stofwisseling van het lichaam. Door te reageren met vrij radicalen worden de vrije radicalen geneutraliseerd waardoor ze onschadelijk worden.

Waarom zijn vrije radicalen schadelijk?

Vrije radicalen zijn schadelijk omdat de moleculen gemakkelijk reageren met bijvoorbeeld het DNA, dit kan leiden tot:

  • Veroudering van de cellen.
  • Ontregeling van de celdeling, met kanker als gevolg.
  • Beschadiging van verschillende intracellulaire eiwitten.
  • Hart-en vaatziekten.

Vrije radicalen komen voort uit normale metabolische processen in het milieu: zonnestralingen, vervuilers, sigarettenrook en ozon.

Waarom worden antioxidanten aan bepaalde producten toegevoegd ?

Antioxidanten worden toegevoegd aan producten om de oxidatie door zuurstof uit de lucht tegen te gaan. De houdbaarheid wordt hierdoor verlengd.
Toegevoegde antioxidanten worden bij levensmiddelen op het etiket aangeduid met een E-nummer, zoals de Europese Unie vastgelegd heeft.

Welke antioxidanten zijn er allemaal?

Voorbeelden van antioxidanten in voeding zijn vitamine C en vitamine E en resveratrol en citroenzuur. Ook zijn bepaalde mineralen zoals zink, chroom en seleen belangrijk omdat ze een deel vormen van enzymen die een oxiderende werking hebben. Urinezuur werkt ook als antioxidant in ons lichaam.

Hoe kan ik er voor zorgen dat ik voldoende antioxidanten opneem?

Antioxidanten zijn o.a. te vinden in groenten, fruit en noten. Het eten van veel groenten en fruit heeft een aantoonbaar levensverlengend effect.

Ook herbalife heeft een groot aantal producten die antioxidanten bevatten. De producten die het meeste antioxidanten bevatten zijn Roseguard, multivitamine complex & de Voedingsshake.