Meer sporten of minder stilzitten?

23 oktober 2011 - 17:41 Sport

Voortdurend hameren gezondheidsspecialisten erop dat we meer aan sport moeten doen. Maar het probleem kan ook uit een andere hoek komen: misschien zitten we te veel stil?

Meer bewegen is mogelijk gezond omdat we dan minder stilzitten (bedrust, zitten en weinig wandelbeweging). Het subtiele verschil zit in het feit dat vooral lang stilzitten als ongezond beschouwd wordt.
Onderzoek toont aan dat lang stilzitten kwalijke gevolgen met zich meebrengt: het verandert de stofwisseling in een ongunstige richting en verhoogt de risicofactoren op overgewicht en de daarbij behorende problemen.

Wat doen bij een zittend beroep?

Mensen met een zittend beroep doen er dus goed aan om extra beweging in te lassen tijdens hun werkuren. De moderne technologieën hebben een groot deel van onze bewegingsvrijheid ontnomen: de auto, de pc, huishoudelijke toestellen enzovoort. Minder handenarbeid moeten we vervolgens compenseren met sport en fitness. Maar wat beter is dan de hele dag zitten en ‘s avonds 1 uur intensief bewegen, is ook zorgen dat je overdag je beweging doseert.

Ga vaker thee halen of je kan water vullen, loop in de pauze even rond of ga boodschappen doen met de fiets, bij weer en wind.