Steeds meer Belgen kampen met overgewicht

21 april 2010 - 22:52 Welzijn

"Meer dan de helft van de mannen heeft overgewicht, bij de vrouwen is dat 40 procent", zei Isabelle Laquiere, coördinator van het Nationaal voeding  en Gezondheidsplan (NVGP), dat de voedingsgewoonten moet verbeteren. Het aantal Belgen met overgewicht is de jongste 5 jaar blijven toenemen. 

Obesitas

Overgewicht, een body mass index (BMI) van meer dan 25, kwam in 2004 voor bij 48 procent van de mannen en bij 35 procent van de vrouwen. Obesitas, een BMI van meer dan 30, komt vandaag voor bij 14 procent van alle Belgen. Opvallend is dat 18 procent van de jongeren tussen de 2 en 7 jaar kampt met obesitas. "We eten te veel vlees en te weinig fruit, groenten en granen", zei Laquiere. "Ook bewegen we te weinig."

Preventie

Laquiere ontkent dat het NVGP tekortschiet. "We moeten activiteiten en initiatieven blijven ontwikkelen voor deze problematiek. We moeten niet op de rem gaan staan, maar versnellen." Het NVGP focuste de afgelopen periode onder meer op voeding van zuigelingen. Borstvoeding is een belangrijke factor ter preventie van overgewicht. "Toch geeft maar dertig procent van de vrouwen borstvoeding op drie maanden. Op zes maanden is het maar vijftien procent." (belga/ep).

Wilt u uw gewicht onder controle houden?

Uw gewicht onder controle houden is niet moeilijk. De eerste stap is meteen ook de lastigste stap. Klik snel door en ontdek hoe je kunt afslanken met Herbalife.