Maaltijdvervangers: Het ideale functionele voedingsmiddel

07 maart 2019 - 20:47 Voeding

Met wetenschappelijke en technologische vooruitgang in de voedingswetenschap en een steeds groter wordende vraag naar gepersonaliseerde voeding, kunnen consumenten kiezen uit een scala aan functionele voedingsmiddelen en ze onderdeel laten uitmaken van hun alledaagse leven.

Binnen de EU is er geen wettelijke definitie van “functionele voedingsmiddelen,” maar volgens The British Nutrition Foundation “wordt de term ‘functioneel’ soms gebruikt om voedingsmiddelen te beschrijven die verrijkt zijn met bepaalde voedingsstoffen of substanties die een mogelijk positief effect hebben op de gezondheid naast hun basisvoedingswaarde.”*


Alle voedingsmiddelen hebben een bepaalde functie, maar er is een verschil voor de voedingsmiddelen die beschreven worden als “functionele voedingsmiddelen.” Een paper van de Academy of Nutrition and Dietetics beschrijft: “Alle voedingsmiddelen zijn in principe op een bepaalde manier functioneel, aangezien ze energie en voedingsstoffen leveren om het leven te ondersteunen. Er is echter steeds meer bewijs dat bepaalde componenten van voedingsmiddelen, die traditioneel gezien niet als voedingsstoffen beschouwd worden, positieve effecten op de gezondheid kunnen hebben.”

Waarom maaltijdvervangers kwalificeren als functionele voedingsmiddelen

Maaltijdvervangers zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals de Herbalife Nutrition Formula 1 Evenwichtige Maaltijd of de Formula 1 Express Evenwichtige Maaltijdreep. Ze hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken die ze tot functionele voedingsmiddelen maken:

  • Deze producten ondersteunen gewichtsverlies en gewichtsbeheersing,** door middel van gecontroleerde porties en door het leveren van de voedingsmiddelen die ons lichaam per maaltijd nodig heeft.
  • Ze zijn rijk aan proteïnen, welke het behoud en de groei van spiermassa ondersteunen.•
  • Alle Europese maaltijdvervangende producten zijn verrijkt met vitaminen en mineralen.

Maaltijdvervangers behoren tot de categorie van functionele voedingsmiddelen die een verscheidenheid aan voordelen voor de gezondheid bieden.** Traditioneel gezien worden ze gebruikt voor gewichtsbeheersing, maar in de afgelopen jaren heeft het bewijs zich opgehoopt dat suggereert dat ze nog veel meer voordelen bieden, waaronder het leveren van proteïnen, die bijdragen aan het behoud van spiermassa. Ook dienen ze als bron van dagelijkse voedingsstoffen om te helpen de gaten in het dieet wat betreft voedingsstoffen op te vullen.

* Functional foods – British Nutrition Foundation – Pagina #1. [online] Nutrition.org.uk.
Beschikbaar op https://www.nutrition.org.uk/nutritionscience/foodfacts/functional-foods.html?start=1.
** Voor gewichtsbeheersing: Het vervangen van twee van de dagelijkse hoofdmaaltijden
binnen een energiebeperkt dieet door maaltijdvervangers draagt bij aan gewichtsverlies. Voor gewichtsbehoud: Het vervangen van één van de dagelijkse hoofdmaaltijden binnen een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervanger draagt bij aan het behoud van gewicht na gewichtsverlies.