Is een korte vastenperiode gezond?

20 maart 2011 - 16:52 Voeding

Vele mensen vasten voor enkele dagen om snel gewicht te verliezen of om hun darmen schoon te maken. Is dit gezond?

Zo af en toe krijg ik een telefoontje van iemand die advies wil over een korte, snelle vastenperiode. Mijn eerste reactie is dan altijd hetzelfde: “Waarom?” Meestal valt het antwoord te verdelen in twee categorieën: er zijn mensen die snel een paar kilo’s kwijt willen, en er zijn mensen die ‘hun leidingen schoon willen maken’. In beide situaties is de aantrekkingskracht van zo’n korte vastenperiode dat je in principe ‘een schone start maakt’, een beetje alsof je je kast reinigt, of de olie in je auto ververst.

Een korte vastenperiode, dat wil zeggen: een dag of twee niet eten, kan waarschijnlijk niet echt kwaad als je in goede gezondheid bent je jezelf goed gehydrateerd houdt. De meeste mensen drinken water, bouillon, kruidenthee en detox drankjes gedurende dat proces. En ja, je kunt enkele kilo’s verliezen – wat niet heel raar is als je een dag of 2 weinig tot niets eet – maar het meeste gewicht dat je verliest is water, en het is heel waarschijnlijk dat je direct weer terug stuitert wanneer je weer begint te eten.

Ik weet niet goed waarom het geven van rust aan je spijsverteringskanaal zo aantrekkelijk is, tenzij je misschien voelt dat je systeem overbelast of misbruikt is. Als je roekeloos gegeten hebt voor een bepaalde periode, dan zal simpelweg niet eten het slechte gedrag met piepende remmen tot een halt roepen. Maar voor mij klinkt überhaupt niet dagelijks slechte voeding eten, veel logischer om te doen.

Dus hier is een idee: in plaats van je spijsvertering twee dagen op stop te zetten, zou je je een evenwichtig eetpatroon kunnen aanmeten elke dag voor de rest van je leven. Begin met het eten van veel vers fruit, verse groenten, volkoren producten en water om je spijsvertering en je nieren gesmeerd te laten werken. Ren of wandel dan iedere avond na het diner een stevig rondje om je cardiovasculaire systeem een workout te geven en je poriën schoon te maken.

We voelen nooit de behoefte om ons hart of onze longen een time out te geven, gelukkig, dus waarom zou ons spijsverteringssysteem dat wel moeten hebben? Het tijdelijk uitwissen van je slechte dieethandelingen heeft geen zin als je toch weer van plan bent om daarna van voor af aan te beginnen. Het is alsof je diesel tankt voor een benzine auto; in plaats van de verkeerde brandstof eruit halen, kun je beter direct de goede brandstof tanken. Zou het dus niet beter zijn om in plaats van wild heen en weer te schommelen tussen ‘schransen en vasten’, de juiste voeding te gebruiken?

Dankzij da basisproducten van Herbalife kun je een gezond voedingspatroon ondersteunen.