Koolhydraten

12 augustus 2019 - 15:09 Voeding

Mensen praten vaak over koolhydraten. Je zou daarom denken dat iedereen wel weet waar we onze koolhydraten vandaan halen en hoeveel koolhydraten we dagelijks zouden moeten eten. Maar is dat wel zo?

De waarheid is dat koolhydraten vaak ofwel de hemel in worden geprezen ofwel als boosdoeners worden bestempeld. En dat komt deels doordat ze vaak niet begrepen worden.
Als je het woord koolhydraten noemt, dan stel je jezelf daar waarschijnlijk zetmeelrijke voedingsmiddelen bij voor zoals pasta, brood, rijst en aardappelen. En dan heb je gelijk. Maar je hebt net zo goed gelijk als je aan fruit of groenten zou denken. En je zou nog steeds gelijk hebben als je zou denken aan suiker, honing of jam. Of aan een glas melk. En dat komt doordat er veel voedingsmiddelen zijn die koolhydraten bevatten en dat is maar goed ook. Om je lichaam draaiende te houden, gebruikt het in eerste instantie namelijk koolhydraten als brandstof en geen vetten of proteïnen.

Soms hoor je mensen over verschillende soorten koolhydraten zeggen dat ze ‘goed’ of ‘slecht’ zijn.
Ze willen dan eigenlijk zeggen dat de goede bronnen van koolhydraten die bronnen zijn die het minst bewerkt zijn. Dat zijn dan voedingsmiddelen als fruit, groenten, zuivelproducten, bonen en volkoren granen.
Een andere reden dat deze producten goed zijn, is dat ze ons lichaam meer bieden dan alleen maar energie. Er zitten ook nog vitaminen en mineralen in. En in het geval van fruit, groenten, bonen en granen krijgen we ook nog wat vezels en antioxidanten binnen*.

Bezoek onze shop

* Riboflavine/vitamine C/vitamine E/zink/koper/mangaan/selenium dragen bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.