Hoe kiezen we wat we eten?

27 maart 2011 - 20:59 Voeding

Telkens wanneer je de koelkast opent, een reclamespotje bekijkt, je oog laat vallen op een billboard of een vriend of collega ziet eten, misschien ben je je er niet van bewust, maar je maakt dan een beslissing om te eten of niet te eten.

Maar wat haalt ons nu over om voeding te kiezen of niet te kiezen? Is het trek of honger? Kosten of gemak? Hoe of waar we zijn opgegroeid? Met zoveel factoren die onze voedingskeuzes beïnvloeden, is het een wonder dat we überhaupt consequent eten.

Voor de meesten van ons geldt dat wanneer we volwassen zijn, we een aantal basisvoedingsmiddelen hebben die we dag in dag uit eten. Natuurlijk kan het zijn dat je ze varieert in verschillende gerechten, of af en toe wat anders probeert in een restaurant, maar ik ben er zeker van dat als ik je zou vragen wat je veel eet, je me een goed beeld kunt geven van je dieet.
 
Veel mensen letten op de ‘grote drie’ wanneer het op voedingskeuzes aankomt; smaak, kosten en gemak. Uiteraard willen we dat voeding lekker smaakt, we willen kwaliteit en we willen ook niet te hard werken om het te verkrijgen. Vrijwel iedere voedingsreclame op tv speelt daarop in. Maar er zijn ook meer subtiele invloeden die een rol spelen.
 
Onze achtergrond en opvoeding bepalen voor een groot deel onze keuzes – cultuur en religieuze invloeden zeggen ons bijvoorbeeld welke voeding we wel kiezen en welke niet. Of welke gerechten we traditioneel eten tijdens feestdagen.
 
Je leeftijd en levensfase spelen ook een grote rol. Kleuters zijn verschrikkelijk kieskeurig en tieners doorbreken vaak de familie traditie en bepalen hun eigen dieetregels, welke veelal junkfood bevatten. Je hebt waarschijnlijk een smaak ontwikkeld voor dingen die je als kind niet aanraakte, en je voedingskeuzes als volwassene kan beïnvloed worden door je financiën of gezondheid.
 
Er zijn ook geslachtsinvloeden. Mannen eten anders dan vrouwen - Mannen hebben de neiging om voeding te selecteren op smaak, terwijl vrouwen meer het gezondheidsaspect van voeding meenemen. Ook de ‘comfort voeding’ verschilt tussen mannen en vrouwen. De comfort voeding van mannen bestaat vaak uit gemakkelijke hoofdgerechten als pizza, soep of pasta – ze voelen zich dan gevoed en verwend. Vrouwen daarentegen, associëren hoofdgerechten met voorbereiding en opruimen, wat niet echt comfortabel is, dus zij gaan eerder voor de gemakkelijke pot ijs, koekjes of chocolade.
 
Dan zijn er nog sociale invloeden. Iedereen heeft wel vrienden waar we op ons gemak mee hangen, en daarnaast kennissen waarbij we meer op onze hoede zijn. Wat je kiest als zakenlunch met je baas, is waarschijnlijk iets compleet anders dan wat je eet wanneer je met je vrienden op een vrije zomeravond in het park zit.
 
Al onze dagelijkse voedingskeuzes worden bepaald door de culturele, sociale, economische en biologische invloeden die je eetgewoonten kneden tot een vorm van zelf-expressie. Of zoals het gezegde gaat “Je bent wat je eet”. Iedere kieskeurige kleuter, iedere eigenzinnige tiener, iedere veganist, iedere ‘vlees en aardappelen man’, gebruikt voeding en hun voedingsgewoontes om de wereld iets meer over zichzelf te vertellen.