Bent u verslaafd aan junk food?

09 april 2010 - 21:16 Voeding

Wie regelmatig vette worst, frieten of taart met slagroom naar binnen schrokt, kan daar net zo afhankelijk worden als een drugsverslaafde die naar drugs hunkert.

De hersenen van zwaarlijvigen werken namelijk op dezelfde manier als bij rokers, seks-,heroïne- of cocaïneverslaafden. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in het vaktijdschrift Nature Neuroscience.

Reactie hersenen

Het team wetenschappers stelde aan de hand van proeven met ratten vast dat junkfood op dezelfde manier het chemische evenwicht in de hersenen kan verstoren als om het even welk ander roesmiddel. Het gaat met name om het "systeem van beloning" in ons brein.
Dat lokt een gevoel van welbehagen uit en bevredigt tijdelijk zowel mens als dier.

Hoe meer, hoe erger

Net als bij drugsverslaafden zet het beloningssysteem ook zwaarlijvigen een hak: Hoe meer ze
consumeren, des te meer ze verlangen naar wat ongezond om hetzelfde geluksgevoel van de laatste keer opnieuw tot stand te brengen.

Controle verloren

Volgens de Amerikaanse onderzoekers "verloren de ratten in de loop van de studie volledig de controle over hun eetgedrag", wat het voornaamste kenmerk is van verslaving.

"Ze gaven zelfs niet af, toen ze met elektrische schokken moesten afrekenen. Dat toont hoe belangrijk het voor hen was de smulpaap te kunnen uithangen."

Toen ze groenten en salade kregen voorgeschoteld in de plaats van worst en spek, gingen de ratten liever in hongerstaking dan hun honger te stillen met gezonde voeding.