Junkfood tast intelligentie aan

29 september 2009 - 17:37 Welzijn

Vette voeding heeft al na 10 dagen een negatieve invloed op uw intelligentie. Ook tast te veel vette voeding al na vier dagen je spieren aan.

De test

Wetenschappers van de Oxford University vergeleken 2 groepen ratten. De ene groep at weinig vetten, de andere groep at er veel. Na vier dagen namen de spieren van de 'vette' ratten minder zuurstof op om energie te produceren tijdens het bewegen. Hierdoor moest hun hart harder werken, wat op termijn voor een groter hart zorgt dat rapper verslijt.

Na negen dagen duurde het bij hen ook tot 50% langer om door een doolhof te lopen, waren ze minder alert en maakten ze meer fouten dan de andere groep.

Het kortetermijngeheugen en de mentale alertheid lijden dus ook onder slechte eetgewoonten.

Hoe kunnen we dit verklaren?

De oorzaak hiervan zit in de spiercellen. De onderzoekers ontdekten dat een bepaald proteïne, genaamd 'uncoupling protein 3', er voor zorgde dat de spiercellen minder efficiënt werden in het opnemen van zuurstof om energie te maken.

Dit bewijst dat er een belangrijk verband bestaat tussen wat mensen eten, hoe ze denken en hun lichamelijke prestaties.

Vet niet enkel schadelijk op korte termijn

Andrew Murray die meewerkte aan het onderzoek, zegt: "Het westerse eetpatroon is erg rijk aan vetten en dat wordt geassocieerd met ernstige gevolgen op lange termijn als obesitas, diabetes en hartfalen, maar De gevolgen op korte termijn krijgen weinig aandacht. We hopen dat deze resultaten mensen helpen na te denken over hun dagelijkse vetopname want hun algemene gezondheid, welzijn en alertheid zal er wel bij varen."

Het onderzoek werd gesponsord door 'The British Heart Foundation' die er op waarschuwt dat sporters en personen met eetstoornissen beter een dieet volgen dat weinig vetten bevat. Onderzoekers bestuderen nu of het effect van vetten dezelfde effecten heeft op mensen.

Gezonde voeding van Herbalife

Wilt u gezonder eten en bent u op zoek naar voeding die weinig vetten bevat? De maaltijdreep en de voedingsshake zijn volwaardige maaltijdvervangers die alle essentiële voedingsstoffen bevatten. Eén maaltijd per dag vervangen (bijvoorbeeld het ontbijt) draagt bij tot een evenwichtigere voeding.

Indien u enkel op zoek bent naar voedingssupplementen kunnen onze vitamines, vezels of visolie capsules u helpen.

Bron: Federation of the American Societies for Experimental Biology