Wat zijn Vezels en waarom zijn ze gezond?

04 augustus 2009 - 08:22 Voeding

Vezels zorgen er voor dat voedselresten minder lang in het spijsverteringsstelsel blijven en helpt bij de afscheiding van afvalstoffen uit het lichaam.

Wat zijn vezels?

Vezels zijn restanten van koolhydraten die in voedingsmiddelen voorkomt. Vezels bereiken onverteerd de dikke darm, maar zijn toch essentiële voedingsstoffen omdat ze vele positieve effecten hebben.

Er zijn 2 soorten vezels: De oplosbare en de onoplosbare vezels. Onoplosbare (harde) vezels kan je terugvinden in volkorenproducten (volkorenbrood, volkoren pasta, etc) terwijl je de oplosbare (zachte) vezels in peulvruchten, groenten en fruit kan terugvinden.

Omdat vezels onverteerbaar zijn, prikkelen ze de darm waardoor de spijsvertering gestimuleerd wordt. Voedingsvezels absorberen ook water waardoor het volume voedsel in maag en darm toeneemt.

Wat is het positief effect van voedingsvezels?

  • Omdat vezels vocht absorberen en daardoor de doorgang van voedsel in het spijsverteringsstelsel vertragen, blijft je langer verzadigd, waardoor je minder snel honger hebt.
  • Vezels zouden ook helpen om kanker te voorkomen
  • Voedingsvezels stimuleren de darmflora waardoor u meer stoelgang, en dus meer afvalstoffen afscheidt.
  • Bepaalde oplosbare vezels hebben een cholesterol verlagend effect.

Wat als ik niet genoeg voedingsvezels eet?

Een tekort aan vezels kan tot gezondheidsproblemen leiden, zoals overgewicht of een hoog cholesterol gehalte. Om vezels optimaal te benutten moet u ook voldoende drinken, 2 liter per dag is aangeraden.

Eet ik genoeg vezels?

Voor volwassenen wordt 25 à 35 gram aanbevolen. De gemiddelde dagelijkse consumptie in Europa bedraagt slechts 12 à 15 gram. Om 30 gram vezels binnen te krijgen moet u ongeveer 20 sneetjes volkorenbrood eten.
Gelukkig komen vezels niet alleen in brood voor: 2 à 3 stukken fruit en 300 gram groenten per dag worden aangeraden. Ook aardappelen en volkorenpasta bevatten vezels.

Voor kinderen van 2 jaar wordt er 5 gram aanbevolen. Voor kinderen van ongeveer 10 jaar is dit 15 gram.

Hoe kunnen Herbalife Vezel-en Kruidentabletten helpen?

Er wordt aangeraden om een supplement van 3 maal 2 vezeltabletten per dag in te nemen.
De tabletten helpen bij de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam waardoor ook vetopslag voorkomen wordt.

De combinatie van vezels en geselecteerde kruiden stimuleren samen een efficiënte verwijdering van afvalstoffen uit de voedingsmiddelen die we tot ons nemen.

Meer info: Vezel- en kruiden tabletten