Info over koolhydraten

27 oktober 2012 - 09:31 Voeding

Koolhydraten is de gangbare term voor de groep voedingsmiddelen die suikers, zetmeel en voedingsvezels bevatten. Suikers en zetmeel kunnen worden verteerd, maar vezels zijn onverteerbaar en vormen wat ook wel "ruwvoer" genoemd wordt.

Koolhydraten zijn het macronotriënt dat een dieet in grote hoeveelheid moet bevatten. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van het lichaam en zijn als glucosebron nodig voor een goede werking van het centraal zenuwstelsel, de nieren en de hersenen. Koolhydraten ondersteunen tevens de spierstructuur. 

Enkelvoudig versus Complex

Koolhydraten kunnen enkelvoudig of complex zijn. Voedsel rijk aan enkelvoudige koolhydraten of enkelvoudige suikers zijn vaker geraffineerd en hebben over het algemeen minder essentiële vitaminen en mineralen. Ze worden snel verteerd en geven het lichaam energie door de geraffineerde suikers die snel in de bloedsomloop worden opgenomen. Dit kan leiden tot een piek en vervolgens scherpe daling in het bloedsuiker, wat schommelingen in de energie veroorzaakt en kan leiden tot een hongergevoel.

Complexe koolhydraten, zoals zetmeel, worden langzamer verteerd. Complexe koolhydraten zijn opgebouwd uit een aantal verschillende enkelvoudige koolhydraat units aan elkaar gebonden. Tijdens de vertering worden ze afgebroken tot enkelvoudige suikers. De langere tijd die het kost om ze af te breken, betekent dat ze langzamer worden verteerd en opgenomen in het bloed, wat zorgt voor een langdurige energie-afgifte.

Bronnen van koolhydraten