Hoe visuele trucs je minder doen eten

26 december 2012 - 14:59 Voeding

Je hebt de uitdrukking "je ogen zijn groter dan je maag" waarschijnlijk wel al gehoord. Het wil zeggen dat je steeds te veel eten op je bord legt.

Vertrouwen op wat je ziet bij het bepalen van de grootte van je portie is iets wat je beter vermijd. Meestal neem je meer dan je kan of zou moeten eten. Onze borden en glazen hebben ook een grote invloed op hoeveel we op ons bord leggen, met de juiste trucjes kun je er voor zorgen dat je minder op je bord legt.

Borden

Als je naar een hip restaurant gaat, zullen de gerechten steeds op grote borden geserveerd worden, dit ziet er zeer stijlvol uit maar het is alsof je een zeer kleine portie eet. Als je je portie op een kleiner bord, of in een kom, legt zal de portie er groter uit zien omdat er minder vrije plaats is op het bord. Je ogen vertellen je dat het kleinere bord meer voeding bevat, hoewel dit niet zo is. Dus als je minder calorieën probeert in te nemen, verklein dan niet alleen je porties maar ook de grootte van je bord.

De kleur van je bord heeft ook een invloed. Als er een groot contrast is tussen de kleur van het eten en het bord, kan je de grootte van de portie beter identificeren waardoor het gemakkelijker is om de portie te beperken in omvang. Als de kleur van je bord en van het eten gelijk zijn is het moeilijk om je portie te identificeren, probeer dit dus te vermijden.

Glazen

De grootte en de vorm van een glas kan ook gebruikt worden om een portie er visueel groter te doen uit zien. In een lang smal glas ziet een portie er groter uit dan in een breed glas (vb wijnglas).