Wat is de glycemische index?

05 mei 2009 - 09:52 Voeding

Overgewicht ontstaat niet in de eerste plaats doordat wij te veel eten, maar vooral omdat we verkeerd eten. Een zeer belangrijke rol daarbij speelt de glycemische index van de verschillende voedingsmiddelen.

De glycemische index meet de invloed van wat wij eten en drinken op de bloedsuikerspiegel en zegt ons hoeveel insuline dat in ons bloed lokt.
Lokt iets veel insuline, dan maakt dat dik omdat er dan meteen ook veel vet naar de cellen wordt gestuurd.
Lokt het daarentegen weinig insuline, dan hebben we te maken met een slank houder of zelfs een afslanker.

Welk dieet u ook volgt, welk middel u ook gebruikt, let op de glycemische index van de overige voedingsmiddelen. Bijzonder gunstig voor de lijn zijn de voedingsmiddelen met lage glyx. Daar mag men rustig veel van eten. Je vindt ze onderverdeeld in de groene categorie.
Tot deze categorie behoren o.a. hele granen, bonen, de meeste groenten- en fruitsoorten, mager vlees, vette vis, peulvruchten en noten.

De voedingsmiddelen met middelmatige glyx dienen met mate te worden gebruikt en liefst samen met lage glyx i.p.v. met ongunstig vet. Deze producten vind je in de gele categorie.
Deze categorie omvat croissants, bananen, gekookte aardappels, maïs en pompoen.

Tenslotte zijn er deze met een hoge glyx, rood. Dit zijn de echte dik makers!
Hieronder vinden we gebakken aardappel, wit brood, cornflakes, chips, frieten en ijsjes.

Een volledig overzicht van de producten met hun glycemische index kan je vinden op de Glycemix Index website