Gewicht verliezen dankzij nieuwe bacterie in yoghurt?

19 augustus 2011 - 15:48 Voeding

Ierse voedselwetenschappers zijn er in geslaagd een yoghurt te ontwikkelen die helpt te vermageren, dankzij het genetisch wijzigen van een natuurlijke bacterie.

The telegraph meldt dat deze gewijzigde bacterie die aan yoghurt kan worden toegevoegd de verbranding van lichaamsvet verhoogt.

Wetenschappers, die samenwerken met de universiteit van Corke en de Ierse overheid, hebben een gen ontwikkeld die natuurlijk meervoudig onverzadigde vetzuren aanmaakt (linolzuren), in een melkzuurbacterie (Lactobacillus) die van nature in de menselijke darm leeft. Dankzij dit gen is de bacterie in staat de vetverbranding in het menselijk lichaam te verhogen.

PS: Meer info over vetzuren en welke er gezond / ongezond zijn.

De wetenschappelijke test

In het lichaamsvet van muizen die de gewijzigde bacterie toegediend kregen (via hun voedsel), bleek de hoeveelheid meervoudig onverzadigd vetzuur vier keer zoveel als bij de vriendjes die het gen niet toegediend kregen. "De linolzuren zijn in staat om lichaamsvet sneller af te breken en blijken ook de groei van kankercellen in de dikke darm af te remmen." aldus Dr. Catherine Stanton die het onderzoek in opdracht van de Ierse overheid leidde.

De wetenschap hoopt dat de gewijzigde bacterie kan toegevoegd worden aan yoghurt en andere zuiveldrankjes. Maar de gezondheidsvoordelen van probiotische yoghurt, zoals het versterken van het immuunsysteem of het stimuleren van de spijsvertering, wordt regelmatig betwist.