Frieten zijn gezonder dan chips

31 oktober 2009 - 15:59 Voeding

Het lukt ons niet altijd om er aan te weerstaan. Frietjes en chips, wie eet ze niet graag?
Op zich is er niets verkeerd aan om soms eens te zondigen en naar een ongezonde snack / maaltijd te grijpen. Zolang dit meer uitzondering dan regel is.

Twijfelt u tussen frieten en chips? Kies dan voor frieten omdat deze minder calorieën en minder vetten bevatten.

Waarom?

Chips bevatten ongeveer 510 calorieën per 100 gram, bij frieten is dit "slechts" 350 calorieën per 100 gram. Ook bevatten chips bijna 3 keer zoveel vet.
Light chips zijn een iets gezondere keuze dan gewone chips. Dan eet u ongeveer 450 calorieën per 100 gram en 30% minder vetten.

Als u echt zin hebt in chips zijn de geribbelde chips de beste keuze, deze zijn meestal dikker dan gewone chips en nemen zo minder vetten op. Chips die in de oven gebakken worden zijn minder vetrijk maar bevatten wel meer suikers.

Bak uw frieten zelf!

Frieten die u zelf bakt zijn meestal gezonder. Dit komt omdat frituren meestal vetten van dierlijke oorsprong gebruiken of geharde plantaardige vetten. Die plantaardige vetten bevatten transvetzuren die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze verhogen de kans op onder meer hart- en vaatziekten.
Het frituurvet dat u thuis gebruikt bevat ongeveer 80% minder transvetzuren. Dit komt omdat u meestal niet-geharde plantaardige olie gebruikt.

Personen die zich houden aan een gemiddeld Westers voedingspatroon, eten ongeveer 10 a 15 gram transvetzuren per dag. Wie veel fastfood eet krijgt er gemakkelijk 30 gram per dag van binnen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat als je de opname van transvetzuren met 5% vermindert dat de de kans op hart- en vaatziekten ook met 5% vermindert.