Europa heeft last van obesitas

15 januari 2010 - 08:30 Welzijn

In het jaar 2030, zal meer dan twee derde van de Europese bevolking last hebben van overgewicht.
"Gezonder eten!", maant de Wereld Gezondheidsorganisatie aan.

Europese toekomst

"Als wij Europeanen niets doen aan onze voedingsgewoonten en niet meer bewegen, zullen twee van de drie Europeanen tegen 2030 te veel wegen. Door alle ziektes die overgewicht met zich meebrengt, dreigen de kosten tot 70 à 130 miljoen Euro op te lopen voor de EU lidstaten": Liet ex-Eurocommissaris van gezondheid David Byrne weten.

Hart- en vaatziekten, onder ander veroorzaakt door overgewicht, zijn nu al een van de belangrijkste doodsoorzaken in de EU. Om oplopende gezondheidskosten te vermijden gaat de EU de strijd aan tegen overgewicht door mensen preventief bewust te maken van de gevaren rond overgewicht.

Wereldwijd

Twee op de drie Amerikaanse volwassenen zijn te dik en dat kost de economie jaarlijks honderd en zeventien miljard Dollar. De EU wil er dan ook alles aan doen om niet dezelfde kant op te gaan. Binnenkort zal zwaarlijvigheid de belangrijkte doodsoorzaak worden in de VS en zo roken van de eerste plaats verstoten.

Uit een rapport van de International Obisity Task Force blijkt dat overgewicht niet enkel een probleem voor rijke landen is. Ook in Zuid-Afrika is één op vier te dik.

Wereldwijd weegt twee op de tien kinderen te veel. Ongeveer 45 miljoen kinderen lopen het risico in de nabije toekomst last te krijgen van hart- en vaatziekten of diabetes.

Uzelf

Bent u te zwaar en wilt u iets aan uw gewicht doen? Aarzel niet langer en kies voor gezonde voeding