Wat eten en drinken na het sporten?

24 juni 2014 - 21:51 Sport

Veel mensen vragen zich af wat men het best eet of drinkt na het sporten. In dit artikel helpen we je op het juiste pad!

Vul vloeistoffen en zouten aan na de inspanning

Als u zich inspant, verliest je lichaam belangrijke zouten, zoals natrium en kalium, die aangevuld moeten worden. Veel gevorderde atleten hebben de gewoonte zich voor en na een inspanning te wegen, om zo te berekenen hoeveel vloeistof er aangevuld moet worden. Voor iedere kilo die u tijdens de inspanning verliest zou u een liter water of sportdrank moeten drinken.

Wat drinken na de inspanning?

Water is een goede dorstlesser, en aangezien u erna ook zult eten, zult u koolhydraten en natrium (en waarschijnlijk ook wat kalium) binnen krijgen uit uw voedingsmiddelen. Sportdranken zijn goed, omdat ze niet alleen vocht en koolhydraten bevatten (sommige bevatten zelfs wat proteïnes), maar ook een juiste balans aan zouten, die het lichaam door transpiratie heeft verloren. En ze hebben vaak ook nog een milde, licht zoete smaak die dikwijls aanzet tot meer drinken.

Uw lichaam heeft koolhydraten nodig

Na een zware training heeft uw lichaam een hele hoop koolhydraten verbrand. Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstof om uw spieren te laten werken en het is belangrijk om ze zo snel mogelijk weer aan te vullen. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 1.4 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht. Dat is ongeveer 100 gram voor iemand die 75 kg weegt. Gezonde koolhydraten - fruit, volkorengranen en de natuurlijke koolhydraten die in zuivelproducten zitten - zijn een goede bron om mee te starten als snack na een training

Uw lichaam heeft proteïne nodig na het sporten

Proteïne is ook erg belangrijk voor het herstel, aangezien het helpt om spieren te stimuleren tot reparatie en groei nadat u heeft getraind. Een ideale maaltijd of snack die je na een inspanning kunt nemen is een combinatie van koolhydraten en proteïnes. Daarom wenden topsporters zich vaak tot voedingsmiddelen als een sandwich van volkoren brood, een kommetje yoghurt met fruit, een proteïne shake van melk en fruit of speciaal samengestelde hersteldranken.

Ook het timen van de maaltijd na de inspanning is van belang

Als u zich inspant, worden uw spieren erg gevoelig voor de voedingstoffen die beschikbaar zijn, en die gevoeligheid  blijft maar voor een beperkte duur bestaan. Daarom besteden veel topsporters, die hun spierherstel willen optimaliseren, veel aandacht aan dit zogenaamde "metabolic window", de periode van 30-45 minuten na de inspanning gedurende welke u zou moeten proberen uw koolhydraten en proteïnes te eten. Tijdens deze kritieke fase zijn uw spieren gevoeliger voor de effecten van insuline, een hormoon dat helpt aminozuren uit proteïnen te vervoeren binnen uw cellen. Insuline stuurt ook koolhydraten de cellen in, waar ze in de vorm van glycogeen worden opgeslagen. Deze voorraad van koolhydraten kan dan gebruikt worden om energie te leveren aan de spieren die tijdens de volgende periode van activiteit aan het werk moeten.