Eten combineren voor betere voeding

28 april 2013 - 10:40 Voeding

Sommige voedingswaren smaken beter wanneer je ze combineert met andere zoals bijvoorbeeld cake en ijs, maar er kunnen ook nutritionele voordelen zijn als je bepaalde etenswaren combineert.

Hier zijn enkele voorbeelden van voedsel synergieën. Dit zijn etenswaren die elkaar versterken, je eet ze dus beter samen.

Uien en look met  volkorengranen

De zwavelverbindingen in uien en look helpen uw lichaam om gemakkelijker mineralen, zoals zink uit volkorengranen, te absorberen. Zink kan je terugvinden in vlees en granen, maar het is moeilijker voor uw lichaam om zink uit vleeswaren te halen. Dus de volgende keer dat je volkorenpasta maakt, voeg dan wat uien of look toe aan de saus.

Kleurrijke groenten en een beperkte hoeveelheid vet

Vele vruchten en groenten bevatten antioxidanten zoals bijvoorbeeld caroteen. Deze vind je vooral terug in wortels, spinazie, tomaten en andere kleurrijke groenten. Als je deze groenten samen met een klein beetje vet eet, kan je lichaam gemakkelijker de gezonde pigmenten absorberen. Dus als je een salade maakt met sla, wortels en tomaten (die allemaal carotenoïden bevatten) maakt, voeg er dan een klein beetje gezond vet (van bijvoorbeeld avocado) aan toe, zodat je lichaam gemakkelijker de gunstige verbindingen kan absorberen.

Zwarte peper met fruit en groenten

Zwarte peper bevat piperine, die zorgt voor de pikante smaak. Piperine zorgt er ook voor dat je lichaam gemakkelijker bèta-caroteen, een antioxidant die je vindt in groene en oranje vruchten en groenten, kan absorberen. Voeg dus wat peper toe aan de salades die je maakt. Pikante peper verbetert ook de zoete smaak van fruit.

Vitamine C met groenten en granen

Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer uit plantaardige voeding gemakkelijker geabsorbeerd kan worden. Een appelsien kan ervoor zorgen dat je 3 keer zoveel ijzer kan absorberen uit een kom havermout. Tomaten in erwtensoep zullen ervoor zorgen dat het ijzer gemakkelijker uit de erwten kan gehaald worden. Aardbeien zorgen ervoor dat het ijzer gemakkelijker uit ontbijtgranen kan gehaald worden en het ijzer uit spinazie zal gemakkelijker geabsorbeerd worden als je er wat citroensap bij doet.

Vis en bladgroenten

Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam calcium kan absorberen. Vette vis, zoals zalm en makreel, bevatten veel vitamine D. Bladgroenten zoals raapstelen, mosterdblad en boerenkool zijn bronnen van calcium en worden dus best gecombineerd met vette vis.

Broccoli en mosterd

Broccoli, bloemkool,boerenkool, mosterd en mierikswortel bevatten sulforafaan. Je lichaam kan dit gemakkelijker absorberen als je verschillende van deze groenten samen eet. Doe dus een klein beetje mosterd bij je broccoli, het zorgt ook voor een beetje extra smaak.