Is een engels ontbijt (on)gezond?

31 augustus 2009 - 17:23 Gezond Ontbijten

Het Engels ontbijt is "uitgevonden" door mijnwerkers die nood hadden aan de hoge hoeveelheid energie. Maar de meeste hedendaagse beroepen zijn niet intensief genoeg om al deze calorieën te verbranden en worden dus in het lichaam opgeslagen.

Oorsprong van het Engels ontbijt

Het Engels ontbijt is ontstaan tijdens de industriële revolutie. Mijnwerkers aten toen een ontbijt van ongeveer 3000 calorieën. Die calorieën hadden ze tegen de middag al helemaal opgebrand omdat hun werk zoveel energie vroeg.

Door de jaren heen is het ontbijt blijven bestaan terwijl het harde werk ondertussen verdwenen is.

The times bracht enkele dagen door in een Engels wegrestaurant. Truckers, die er hun Engels ontbijt kwamen eten, hadden gemiddeld 19 kg overgewicht.

The Times volgde er toen een trucker die zijn Engels ontbijt voor enkele weken verving door een gezond ontbijt. Aan de rest van zijn voedingspatroon veranderde hij niets. Na 2 weken was hij al 6.5 kilo verloren.

Gezondheidsrisico's

Regelmatig een traditioneel Engels ontbijt eten kan uw gezondheid schaden:

  • Het verhoogt uw cholesterolgehalte aanzienlijk.
  • Regelmatig verwerkt vlees eten (ongeveer 150 g per dag), verhoogt het risico op darmkanker met ongeveer 60 à 65%. Slechts één derde van de bevolking is hiervan op de hoogte.
  • Eén Engels ontbijt bevat ongeveer 700 calorieën en kan bijdragen tot overgewicht.
  • In Engeland wordt het Engels ontbijt "Heart Attack on a plate" genoemd, letterlijk vertaald: "hartaanval op een bordje". Dit omwille van de grote hoeveelheid vetten en calorieën die een Engels ontbijt bevat.

Het eten van een Engels ontbijt verhoogt niet alleen uw kans op overgewicht. Engels ontbijt verhoogt ook de kans op darmkanker.

Overgewicht verhoogt bovendien ook de kans op 5 andere vormen van kanker, waaronder borstkanker.

Daarom is het behouden van een gezond gewicht, na niet roken, de meest belangrijke factor die u helpt kanker te voorkomen.

Gezond beginnen is de boodschap

Professor Martin Wiseman, Medisch adviseur voor het WCRF benadrukt dat hoe meer verwerkt vlees iemand eet, hoe hoger de kans op darmkanker wordt. Hij vertelt er ook bij dat ongeveer 30% van de kankers voorkomen zouden kunnen worden door gezonder te eten en meer te bewegen.

Sommige mensen denken dat een Engels ontbijt een goede manier is om de dag te starten. Een stevig ontbijt is inderdaad een goed begin, maar uw ontbijt moet nog steeds gezond zijn en niet teveel vetten of suikers bevatten.

Wilt u de dag gezond beginnen?

Onze gezonde ontbijtprogramma's zijn een uitgebalanceerde combinatie van vitamines, mineralen, proteïnes en andere voedingsstoffen.

De Herbalife shake, indien genomen met 250 ml melk bevat slechts 246 calorieën. De shake bevat alle voedingstoffen die u nodig heeft om de dag goed te beginnen en neemt het hongergevoel weg.

bronnen: