Met de partner diëten?

26 februari 2011 - 19:02 Welzijn

Aan het begin van het jaar willen veel mensen wat gewicht verliezen. Sommige stellen beginnen samen, ze houden het dan beter vol.

Onvermijdelijk komt er een punt waarop de één betere resultaten behaalt dan de ander. Komt dat omdat die ene dan minder goed zijn/haar best doet? Nee. "Er is een groot verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om gewichtsverlies." Zegt Susan Bowerman, assistent Director van het UCLA Center for Human Nutrition

Uit een onderzoek dat in 2010 in opdracht van Herbalife is uitgevoerd bleek er een duidelijk verschil tussen de seksen. Voor vrouwen had gewicht alles te maken met het uiterlijk - bijna 40% zei dat wanneer ze 'het niet meer uit konden staan hoe ze eruit zagen", het tijd was om aan de slag te gaan. Voor mannen gold het 'ongezonde gevoel' veel sterker als maatstaf om actie te ondernemen.

Vrouwen zijn sneller ontevreden over hun uiterlijk dan mannen. Bijna 18% van de vrouwen in het onderzoek gaf aan dat er maar 2 kilo bij hoeven te komen om hen te motiveren om gewicht te verliezen. Meer dan 20% van de mannen echter, moet eerst 10 kilo aankomen voordat ze er actief iets aan willen doen.

Mannen hebben een meer simpele, directe en doelgerichte aanpak als het gaat om gewichtsbeheersing dan vrouwen. Mannen richten zich op vaste aspecten, een groot aantal respondenten zei bijvoorbeeld dat ze zwaarder en meer trainden als eerste aanpak. Vrouwen gaan direct op meerdere vlakken aan de slag, bijvoorbeeld met voeding en met beweging.

Mannen zijn ook meer direct als ze echt gewicht willen verliezen 'zeg me wat ik mag eten en dat doe ik dan'. Vrouwen daarentegen willen altijd onderhandelen. Bijvoorbeeld 'kan ik dagelijks een brokje chocolade eten?'

Het is vaak een slecht idee voor stellen om hun gezamenlijke plan in een wedstrijd te veranderen, omdat ze zich beiden op andere niveaus begeven. Ten eerste hebben mannen meer calorieën nodig op een dag dan vrouwen. Als ze dan hetzelfde eten zullen zij dus sneller afvallen. Veel mannen kunnen aanzienlijk minder calorieën eten per dag, terwijl ze toch nog voldoende voeding binnenkrijgen en daarmee dan ook nog eens behoorlijk wat gewicht verliezen. Dit kan frustrerend zijn voor zijn vrouwelijke wederhelft die, ondanks dat ze veel minder eet, toch langzamer gewicht verliest.

Het werkt beter als stellen elkaar ondersteunen, en daarnaast ook een beetje als de ander gaan denken. Voor mannen betekent dit dat ze hun gewicht niet eerst gigantisch uit de hand moeten laten lopen voordat ze er iets aan doen, zelfs de minste gewichtstoename kan al gezondheidsrisico's met zich meebrengen. En hoewel zwaarder trainen een goede calorieverbrander is, heeft de methode waarbij je regelmatig beweegt en minder eet op de lange termijn meer succes en je houdt het langer vol.

Vrouwen kunnen van de mannen leren door zich meer te blijven focussen op hun doelen, dit kan ook meteen de frustratie voorkomen wanneer het verlies niet zo snel gaat als gehoopt. Daarnaast zou het voor vrouwen handiger zijn om vol te houden als ze zich niet alleen focussen op het einddoel, maar ook de tussengelegen doelen zoals het gezonder eten en het meer bewegen, waardoor je een fitter en fijner gevoel hebt. Op die manier zullen ze hun lichaam ook beter accepteren.

Hoe ervaar jij gewicht verliezen samen met je partner/huisgenoot/vriend van het andere geslacht? Maken jullie er een wedstrijd van of steunen jullie elkaar?