Je dieet voor de feestdagen begint... vandaag

27 oktober 2011 - 18:04 Welzijn

Als je op tijd wil vermageren voor de feestjes op het einde van het jaar, dan is vandaag de perfecte dag om hiermee te beginnen. Je hebt namelijk nog ongeveer zes weken voor de feestelijkheden  beginnen. 

Voedingsexperts zeggen dat je genoeg tijd moet nemen om af te vallen of strakker te worden. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de vrouwen op dieet gaan voor de feestdagen, dat stijgt naar bijna twee derde bij dames tussen 25 en 34 jaar oud. Een vijfde is wel verstandig genoeg om nu al te beginnen, toch probeert een op de tien een crashdieet. Dit in combinatie met veel alcohol op de dag zelf, heeft vaak desastreuze gevolgen.

Langer volhouden

Nutrioniste Linda O'Byrne: "Het aanbod van crash diëten is groot, ze doen echter vaak meer kwaad dan goed, maar het is belangrijk dat je de kilo's op een verstandige manier kwijtspeelt. Zes weken is de perfecte tijdspanne om zes kilo kwijt te spelen. Iedereen wil er natuurlijk goed uitzien voor de feestdagen, maar velen denken hier te laat aan. Dit is contraproductief, want het gevaar is dat je gaat drinken op een lege maag, waardoor je sneller dronken raakt. En het gewicht komt er dan meteen ook weer bij door de calorierijke feestmaaltijden."

"Het is belangrijk om minder suiker en geraffineerde koolhydraten te eten en meer te sporten. Samen met geduld, is dat de sleutel van gewichtsverlies. Een slecht idee is om erg weinig calorieën op te nemen, ook blijven goede vetten belangrijk, deze zijn namelijk nodig voor een verzadigd gevoel. Geniet van magere proteïnes, groenten en onverzadigde vetten. Zo kun je je dieet langer volhouden en heb je meer kans op slagen", aldus  O'Byrne.  

De gevaren van een crashdieet

Cardiologe Isadore Rosenfeld waarschuwt dat minder dan 1200 calorieën per dag opnemen je hart kan schaden. "Snel gewichtsverlies verlaagt je metabolisme, waardoor je in de toekomst net sneller verdikt. Je ontzegt je lichaam ook essentiële voedingsstoffen. Dit verzwakt ook je immuunsysteem, iets wat in de winter sowieso al niet opperbest is. Eén crashdieet zal je hart niet schaden, maar als je dit verschillende keren doet, loop je meer risico op hartaanvallen. Dit kan op lange termijn leiden dat je hartspier afneemt, daarnaast is het slecht voor je bloedvaten. Door vaak te krimpen en uit te zetten, kunnen hier namelijk kleine scheurtjes in ontstaan."