Hoeveel calorieën tellen sausen en dressings?

21 juli 2012 - 08:22 Voeding

Hou je rekening met alle extraatjes die je aan je maaltijden toevoegt? Ja? Houdt u rekening met mosterd, ketchup of mayonaise? U zult er van verwonderd staan hoe snel deze sauzen de calorie teller doen oplopen!

Hoeveel sauzen kan je eten met 100 kilo calorieën?

  • Salade dressing: 4 theelepels. De meeste restaurants geven 3 keer zoveel;
  • Boter en margarine: 1 eetlepel. Dit lijkt veel maar dat is het niet, probeer het eens te meten wanneer u boter op een toastje of op een boterham smeert;
  • Zure room mag er als een interessante optie uit zien omdat u er dubbel zoveel van kunt gebruiken (2 eetlepels) maar u zult er waarschijnlijk ook meer van gebruiken omdat het anders weinig smaak geeft;
  • Mayonaise: Bestaat bijna volledig uit vet. U kunt er slechts iets meer dan 1 eetlepel van eten.

Zoete sauzen dan?

Zoete sauzen, zoals jam,  honing en siroop, bevatten geen vetten. Zijn die dan een betere optie? Dit klopt maar indien u met deze sauzen overdrijft zult u ook snel boven de 100 kcal gaan, omdat deze sauzen veel suikers bevatten. Van zoete sauzen kunt u ongeveer 2 eetlepels gebruiken ... Dit is met moeite genoeg om 1 pannenkoek te besmeren.

Ketchup, BBQ saus en steak saus zijn relatief gezien goede opties met 100 calorieën kunt u er ongeveer 50 of 60 gram van eten. Mosterd is ook een interessante optie. Het bevat slechts één tiende van de calorieën die mayonaise bevat. Hier kunt u dus 11 eetlepels van eten.

Wat is de beste optie?

Salsa is de beste optie. 1 eetlepel bevat slechts 5 calorieën, dus kunt u er 20 van eten. Salsa kunt u in veel gerechten gebruiken. Voorbeeld: rijstgerechten, salades, gekookte pasta, eieren, groenten en bij gegrilde vis of kip.