Wat is een calorie?

16 februari 2013 - 18:30 Voeding

Calorieën, we tellen ze en we vervloeken ze. Maar wat zijn ze?

Vraag de gemiddelde persoon wat een "calorie" is en meestal hoor je iets in de aard van "het zijn dingen die in voedsel zitten en als je er te veel van eet zal je dik worden". In feite zijn calorieën geen dingen die in voedsel zitten, je kan ze niet zien, je kan ze niet aanraken, je kan ze er niet uitvissen en aan de kant van je bord leggen. Calorieën zijn een meting van hoeveel energie uw voedsel bevat. Uw lichaam heeft deze energie nodig om bloed te pompen, nieuwe cellen aan te maken en heel wat meer.

U denkt waarschijnlijk over voeding alsof het een brandstof is, en dat is het, - maar de energie die uw lichaam nodig heeft in de vorm van calorieën - zit opgeslagen in proteïnes, vetten en koolhydraten die in de voeding zitten die we opeten.

Pas als de voeding verteerd wordt, komt de energie die deze voeding bevat vrij. Deze energie kan dan gebruikt worden door uw lichaam. Een calorie is een eenvoudige manier waarmee je kan vertellen hoeveel energie de voeding kan vrijlaten, als je ze opeet.

Voedsel eten is in feite vrij gelijkaardig met benzine tanken. Door benzine in je auto te gieten gaat deze niet automatisch vooruit rijden. De benzine moet eerst naar de motor gaan en verbranden voordat deze energie vrij komt. Deze energie zorgt ervoor dat de auto kan rijden. Ons lichaam is min of meer hetzelfde. Ons spijsverteringssysteem kan als de motor van uw lichaam gezien worden. Het verwerkt de brandstof en zorgt ervoor dat er energie vrijkomt.

De hoeveelheid energie die een stuk voeding bevat hangt af van hoeveel proteïnes, vetten en koolhydraten het bevat. Iedere gram proteïne of koolhydraten kan 4 calorieën afgeven aan het lichaam. Vetten bevatten meer dan twee keer zoveel calorieën, 9 gram.

Indien je calorieën als energie gaat bekijken, is het gemakkelijker om te verstaan hoe calorieën een invloed hebben op uw lichaamsgewicht. Als de energie, die beschikbaar gesteld wordt van uw lichaam ongeveer overeenkomt met de energie die uw lichaam nodig heeft om normaal te functioneren, dan zal uw gewicht min of meer gelijk blijven. Maar als je lichaam meer energie opneemt dan er gebruikt wordt dan worden deze als reserves opgeslagen in uw lichaam, helaas in de vorm van vet.