Is bruin brood gezonder dan wit brood?

13 juli 2009 - 17:49 Voeding

Bruin brood is inderdaad gezonder dat wit brood. Dit komt omdat bruin brood meer vezels bevat. Vezels verbeteren onder andere de darmwerking en nemen sneller het hongergevoel weg.

Het verschil

Brood kun je in 3 soorten opdelen: wit, bruin en volkoren.

  • Wit brood wordt gemaakt van bloem. Hier wordt alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt, de kiemen en zaden worden volledig uitgezeefd. Bloem is wit van kleur.
  • Bruin brood wordt gemaakt op basis van meel, waarbij de zemelen en kiemen (buitenkant korrel) gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur van het meel is daardoor lichtbruin.
  • bij volkorenbrood gebruikt men volkorenmeel, de gehele tarwekorrel is vermalen en het brood bevat vaak halve en hele tarwekorrels. Volkorenmeel is iets bruiner.

Brood dat veel vezels bevat is meestal kleiner dan wit brood omdat de vezels het brood minder doen rijzen.

Maar waarom is bruin brood gezonder?

Doordat bruin en volkorenbrood zemelen bevatten, die rijk zijn aan voedingsvezels, wordt de darmwerking gestimuleerd en kunnen ze een positieve invloed hebben op onze cholesterolwaarden in het bloed. Bruin en volkorenbrood bevat ook minder calorieën dan wit brood.

Dus wit brood is ongezond?

Neen, maar het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de zemel en deze zemelen worden er bij wit brood uitgezeefd.

De beste keuze is volkorenbrood omdat dit brood het meeste vezels bevat en dus ook sneller een gevoel van voldoening geeft, wat er voor zorgt dat je je gewicht beter kunt controleren. Volkorenbrood bevat ook meer eiwitten dan ander brood, en eiwitten remmen de vertering.

 

Per 100g Vezels Ijzer (mg) Magnesium (mg) Vitamine B1 (mg)
Wit brood 1.0 g 1.0 19 0.16
7 granenbrood 5.3 g 1.8 48 0.14
Roggebrood 5.5 g 2.9 61 0.18
Bruin brood 5.7 g 1.7 41 0.20
Volkorenbrood 6.4 g 2.6 61 0.34
Voedingsstoffengehalte van verschillende broodsoorten.
Bron: Belgische voedingsmiddelentabel, Nubel 4de editie 2004

Is er een alternatief op brood als ontbijt?

Ons ontbijtprogramma aangevuld met extra vezeltabletten is een uitstekend alternatief om snel en gezond te ontbijten

Meer info over hoe gezond ontbijten?