Antioxidanten - Wat doen ze en van waar komen ze?

11 april 2013 - 18:29 Voeding

Het woord antioxidant wordt vaak gebruikt. Maar als ik je vraag wat een antioxidant is, of wat het doet, kan je waarschijnlijk niet veel meer zeggen dan dat het goed is voor het lichaam. Bij deze een meer gedetaileerde uitleg over wat antioxidanten nu juist doen.

 

Als ik een appel in twee snij en deze een tijdje laat liggen, zal je zien dat deze bruin begint te kleuren. Dit komt omdat het vruchtvlees beschermd is tegen zuurstof (door de schil). Eens het fruit gesneden is reageert het zuurstof met de natuurlijke suikers in het fruit, deze reactie wordt oxidatie genoemd.

Eenvoudig gezegd, kan je ook stellen dat dit in je lichaam gebeurt. We ademen zuurstof in (gelukkig), dus kan oxidatie ook in je lichaam voorkomen. Zo lang er genoeg antioxidanten in je lichaam zitten, wordt het oxidatie proces onder controle gehouden.

Veel antioxidanten die we opeten komen in de vorm van pigmenten, die fruit en groenten hun kleur geven. Daarom raden we ook aan om verschillende kleurrijke vruchten te eten. De antioxidanten in de schil van de appel, zorgen ervoor dat het vruchtvlees niet verkleurt, deze antioxidanten werken op dezelfde manier in je lichaam.

Vitamine C is bijvoorbeeld een antioxidant die in citroen zit. Als je citroensap op je opengesneden appel doet, zul je zien dat de appel niet verkleurt. Een ander voorbeeld is dat van het antioxidant genaamd lycopeen. Dit antioxidant geeft tomaten hun rode kleur en het beschermt tomaten tegen de warmte van de zon, die de tomatenplant oxidatieve stress kunnen bezorgen. Als je tomaten eet, zal de lycopeen die de tomaat beschermde, de cellen in je lichaam beschermen. Net zoals dat bij de tomaat gebeurde.

Helaas kun je oxidatie in je lichaam niet helemaal elimineren. Maar je kan je lichaam wel beschermen door veel plantaardige voeding te eten. Wie veel fruit en groenten eet, krijgt naast antioxidanten ook nog noodzakelijke vitamines, mineralen en vezels binnen.