De 10 grootste afslankblunders

29 januari 2010 - 15:19 Voeding

Ongeveer één op drie vlamingen dieet. Het percentage dat succesvol dieet ligt echter heel wat lager. Hoe komt dit? Welke fouten worden vaak gemaakt?

Veel melk en vers fruitsap drinken

Ook al zijn deze dranken voedzaam; ze bevatten nog steeds calorieën. Eén glas bevat 80 tot 130 calorieën. Het met mate drinken van deze dranken kan zeker geen kwaad en zorgt voor variatie in uw voedingsschema maar water is nog steeds de beste dorstlesser tijdens het diëten.

U elke dag wegen

Dit kan nodeloos zeer ontmoedigend werken. uw lichaam kan de ene dag bijvoorbeeld meer water vasthouden dan de andere dag waardoor uw gewicht soms wat verschilt.

Het is beter om u wekelijks of 2 wekelijks te wegen. Op 1 dag een halve kilo afslanken kan u bijvoorbeeld aanmoedigen om minder streng te diëten. Het optimale ritme om gezond af te slanken is 1 à 1,5 kilo per week.

Alle lekkernijen verbieden

Als je alles wat je lekker vindt verbiedt, ga je er meer naar verlangen. Wat dus gevaarlijk kan zijn tijdens het diëten. Het kan ook voor een negatieve impact op uw humeur zorgen wat er ook voor kan zorgen dat u het diëten sneller opgeeft.

Gecontroleerd zondigen (met beperkte porties) is dus de boodschap. In plaats van 2 keer per week een groot pak frieten te eten, kan het bijvoorbeeld ook twee wekelijks met een klein of middelgroot pakje frieten met minder mayonaise (liever met ketchup!).

Alle calorieën vermijden

Natuurlijk is het belangrijk dat je op je voeding let, maar alle calorieën vermijden en honger lijden kan voor een omgekeerd resultaat zorgen. Uw lichaam gaat dan zuiniger om met voeding en uw stofwisseling gaat op een lager niveau werken. Daardoor heb je meer ongebruikte calorieën die omgezet worden in vet van zodra je weer normaal gaat eten. Dit is het alomgekende jojo effect.

Snacks en tussendoortjes tellen niet mee

Belgen concentreren zich vooral op de drie hoofdmaaltijden tijdens het dieet maar vergeten rekening te houden met de tussendoortjes. Toch kan dit 'klein venijn' de effectiviteit van het afslankprogramma teniet doen.

Uit eten = Niet diëten

Veel mensen vergeten rekening te houden met hun dieet als ze op restaurant gaan. Dit hoeft geen uitvlucht te zijn om helemaal in de fout te gaan. Enkele tips die u kunnen helpen:

  • Laat sauzen apart opdienen;
  • Bestel geen volledig meergangen menu;
  • Als de hoeveelheden groot zijn, hoef je niet het hele bord leeg te eten;
  • Als je echt een dessert wilt, neem dan iets klein of deel met anderen;
  • Eet de dag ervoor en erna wat minder en probeer te bewegen.

Voornemen om intensief te sporten

Afslanken in combinatie met lichaamsbeweging is een goed idee want je verbrandt uiteraard meer calorieën. Loop wel niet te hard van stapel. Bouw het sportprogramma geleidelijk aan op. Anders raak je vermoeid en verzwakt met als gevolg dat je je afslank- en sportprogramma wil opgeven.

Altijd light producten gebruiken

Deze bevatten in vele gevallen nog steeds een hoog aantal calorieën, met mate gebruiken dus.

Normaal blijven koken voor het gezin

Je gezin mag inderdaad niet lijden onder je afslankprogramma, maar het brengt je wel in de verleiding om meer en vetter te eten dan aanvankelijk de bedoeling was.Een gouden tip: Als je begint met afslanken, is dit een ideaal moment om ook de rest van het gezin gezonder te leren eten.

Mijn prestaties moeten niet beloond worden

Afslanken is afzien. Een afslankprogramma kun je enkel volhouden met voldoende karakter en regelmatig eens een kleine beloning. Stel verschillende doelen op waarop je uzelf beloont. Bijvoorbeeld een film meepikken bij 2 verloren kilo's, een nieuw truitje bij 4 kilos, etc.

Herbalife

Herbalife is al jaren producent van gezonde voeding en heeft al bij miljoenen mensen voor de juiste resultaten gezorgd. Benieuwd welke Herbalife producten jou kunnen helpen met je dieet?